Dictionarul tatuajelor (simboluri si semnificatii) , Litera C
-TATUAJELE CIOAREI
Tatuajele reprezentand o cioara pot avea diverse semnificatii , reprezentand o multitudine de aspecte profane sau spirituale.
Reputatia acestor pasari nu este tocmai “nepatata” , poate si datorita faptului ca in Europa ele au fost considerate ca semne ale nenorocului.Chiar daca in unele culturi vechi ele erau respectate ca pastratoare ale legilor sacre , ciorile sugereaza de obicei latura intunecata , necunoscuta , si , de aceea , inspaimantatoare a lumii.
Superstitia ciorii ca semn rau poate sa isi aiba radacinile in faptul ca aceste pasari se hranesc cu lesuri sau in credinta ca nu se ingrijesc de puii lor.Din acest punct de vedere , Biblia nu a contribuit la o imagine mai pozitiva a ciorii , intrucat , in povestea lui Noe , aceasta pasare nu reuseste sa descopere uscatul mult dorit de dupa potop.Vestea buna este adusa de porumbel , devenit un simbol al pacii ( cu o creanga de maslin in cioc) dar si o emblema a pactului omului cu Dumnezeu.
Miturile grecesti relateaza despre zeita Athena pedepsind cioara pentru ca era o purtatoare de vesti proaste , interzicandu-i accesul in Acropolis si transformand-o dintr-o pasare alba in una neagra.
Pentru celti , cioara era un semn al mortii si conflictului.In Anglia , vederea unei ciori solitare era un avertisment al nenorocului , croncanitul ei anuntand vreme rea.O cioara care croncanea de trei ori la rand in vreme ce zbura deasupra unei case vestea sosirea mortii.
In Irlanda , ciorile adastand in ramurile unui copac , fara a-si face cuib in el , erau considerate a fi suflete din purgatoriu.
In Evul Mediu, vrajitoarele foloseau piciorul unei ciori pentru a face incantatii de moarte , iar in Rusia se credea ca vrajitoarele se pot transforma in ciori sau corbi.
In Asia , in miturile chinezesti si japoneze , cioara era un simbol al iubirii , in special al celei filiale.Intr-o legenda chinezeasca , cioara devine nu numai un simbol solar , ci insasi soarele.Ca simbol al soarelui , cioara reprezinta principiul creator.
Pentru popoarele nomade , mai ales pentru cele care se ocupau de vanat , vederea ciorii la orizont indica adesea prezenta unor turme de animale .Aceste pasari erau privite , asadar , ca o reprezentare a prosperitatii si hranei .
In culturile sedentare , agrare , ciorile nu erau binevenite , ca producatoare de pagube asupra culturilor , pentru alungarea lor folosindu-se “sperietorile de ciori”.
In cea mai pozitiva reprezentare , cioara era un insemn al transformarii.In traditia indienilor americani , cioara este o pasare inzestrata cu talente supranaturale , asemeni coiotului .Ea este respectata ca un magician ce isi poate schimba forma , destinat sa invete fiintele umane cum sa isi duca traiul.Unele triburi amerindiene atribuiau ciorii rolul de a apara scrierile sacre ale Marelui Spirit.
Alte trasaturi ale ciorii includ cunoasterea , elocventa, profetia , indrazneala , priceperea si viclenia , amagirea si furtisagul.
Binecuvantata cu lipsa simtului timpului , cioara poate trai simultan in prezent , trecut si viitor .Inzestrata cu astfel de calitati ,ea poate naviga nestingherita intre lumea intunericului si cea a luminii.In traditia poporului Athapaskan din Alaska , cioara este considerata ca o creatoare a lumii , ea avand si menirea de a calauzi sufletele de-a lungul calatoriei finale catre intuneric.
Alegerea unui tatuaj reprezentand o cioara poate reprezenta aspiratia catre o natura mistica , sau catre largirea orizontului spiritual.
-TATUAJUL COCORULUI
In intregul Orient Indepartat , cocorul este considerat o pasare care aduce noroc , fiind cunoscut sub numele de “pasarea fericirii” , “cocorul divin” sau “pasarea pacii”.In Japonia , dupa al doilea razboi mondial , cocorii din origami au devenit un simbol al pacii si sperantei.Ca model de tatuaj , cocorul poate simboliza gratia, intelepciunea, pacea si iubirea de viata.
Dupa unii , cea mai veche pasare de pe pamant , cocorul a captivat imaginatia omenirii prin frumusete , longevitate si inteligenta.
Una din cele mai mari varietati din aceasta specie , cocorul japonez , cu o coroana rosie amplasata peste un penaj alb , masoara aproape 1,5 metri in inaltime si are o deschidere a aripilor de peste 1,8 metri.El a inspirat legende in care ii protejeaza pe cei slabi sau vulnerabili cu aripile sale , sau poarta oamenii pe inaltele taramuri spirituale.Intr-o povestire , se spune ca un discipol al lui Confucius a salvat de la moarte un cocor , pentru ca apoi , pasarea sa se reintoarca la el insotita de perechea ei , fiecare aducandu-i in cioc cate o perla.
Cocorul era pasarea lui Apollo , zeul soarelui , in dansul ei considerandu-se ca sarbatoarea insasi viata.
Dintre toate pasarile pamantului , cocorul este singura care zboara fara oprire intre destinatii.
Sosirea si plecarea cocorilor sunt semne certe ale sosirii primaverii, respectiv a toamnei.
-TATUAJUL COCOSULUI
Vestitorul zorilor unei noi zile , cocosul este simbolul universal al rasaritului soarelui , al reinnoirii , reinvierii si salvarii spirituale.
Pe de alta parte , cocosul este o reprezentare comuna a principiului masculin.Viril , aparator al cardului de gaini , ambitios , curios , increzator in sine si curajos , cocosul apare si ca o reprezentare a credintei sau angajamentului.
In zodiacul chinezesc , cocosul este considerat un muncitor perseverent , hotarat si judicios in a face alegeri , adeseori animat de propriul sau punct de vedere.Din aceasta cauza , cocosul este vazut de altii ca fiind laudaros.Cocosii sunt visatori innascuti, mai mult decat atenti cu imbracamintea lor care , uneori , ajunge in pragul extravagantei.Cei nascuti sub acest semn reusesc , de obicei , in viata ca publicisti, militari , calatori sau patroni de restaurante.
Una din primele aparitii mitologice ale cocosului a fost zeul Abraxis , o divinitate prezenta atat in Grecia cat si in Egipt , infatisata cu un cap de cocos si un corp de sarpe.Abraxis era un simbol al soarelui dar si al intunericului , un paradox primar salasuind intr-o entitate unica.Amuletele Abraxis erau purtate ca mijloace de protectie.
In unele superstitii crestine se spune ca fantomele sau spiritele celor morti dispar la cel dintai cantat al cocosului.
Metaforele religioase , referitoare la glasul cocosului ca un instrument de alungare a spiritelor rele si avertizare a necredinciosilor , abunda pe cuprinsul intregii Europe.
Cocosul indicator al directiei vantului , amplasat pe acoperisul multor biserici occidentale , a fost asociat cu credinta, vigilenta si autoritatea papala.
De asemeni, cocosul a fost asociat cu Petru , discipolul lui Isus.Atunci cand Petru si-a rostit juramantul de fidelitate , Isus i-a spus ca dupa cel de-al treilea cantat al cocosului isi va trada Domnul.In mod ironic , dupa moartea si reinvierea lui Isus , Petru a devenit conducatorul bisericii crestine.
In Orientul Indepartat , imaginea cocosului era pictata pe usile caselor , ca simbol al protectiei.In simbolistica Hindu , cocosul rosu vesteste intelepciunea , deschiderea catre luminia si a spirit .
In Japonia , exista un mit despre cocosul care o cheama pe zeita soarelui sa iasa din pestera ei , pentru a darui lumina muritorilor.
In miturile celtice , strigatul rasunator al cocosului avertiza zeii asupra pericolului ; totodata , el era mesagerul lumii subpamantene , care conducea sufletele spre taramurile de dupa moarte.
In unele obiceiuri stravechi , manacatul cocosului era interzis ; pe de alta parte , in traditiile antice europene si celtice , el era o pasare favorita oferita ca jertfa in sacrificiile din timpul riturilor recoltei , sangele lui fiind daruit sau inapoiat pamantului.
Cocosul este emblema neoficiala a Frantei , el avand radacini profunde in traditia galilor din antichitate , cand , datorita legaturii sale stranse cu zeita mama , devenise un simbol al nasterii si fertilitatii.
Asocierea lui cu curajul , vigilenta , vitejia si dragostea pentru viata l-au transformat intr-unul din insemnele populare ale revolutiei franceze , cocosul aparand pe steagul primei republici de la sfarsitul anilor 1700.
Cuvantul latin “gallus” inseamna atat “gal” , cat si “cocos” , lucru care a inlesnit adoptarea cestui simbol ca o emblema a Frantei.Regasita pe sigiliile guvernamentale , imaginea cocosului a fost simbolul rezistentei franceze din cel de-al doilea razboi mondial.
O legenda din Kenia descrie un mare cocos rosu care locuieste in ceruri si care provoaca fulgerele atunci cand isi agita aripile , si tunetele , atunci cand isi slobozeste strigarile.
Inainte de aparitia ceasurilor, cocosul avea statutul de “masurator regal al timpului” in monarhiile din Coreea antica.
Pentru babilonieni , cocosul era un simbol solar , si era asezat pe un altar inainte de inceperea jertfelor consacrate zeului soare.
Laudarosenia , aroganta , ambitia si emfaza cantecului sau , i-au adus cocosului o faima negativa in folclor si literatura.
Creasta si gusa lui rosie , in contrast cu albul penajului , l-au transformat pe cocos intr-o tema favorita a artistilor plastici.In China , aceasta roseata caracteristica i-a adus atributul de simbol al toamnei si al apusului de soare
-TATUAJUL COCOSULUI DIN ZODIACUL CHINEZESC
Persoanele aflate sub semnul zodiei cocosului sunt nascute in anii : 1921, 1933, 1945, 1957, 1969, 1981, 1993, 2005, 2017.
“Cocosul” este un lucrator harnic , animat de istetime si forta a deciziei in lucrurile in care se angajeaza.Adesea , el se ghideaza dupa idei proprii , neinfluentate de cei din jur.Din aceasta cauza , din perspectiva celorlalti , el poate apare ca o persoana laudaroasa.”Cocosul” este un visator si o individualitate care straluceste printr-o vestimentatie adesea extravaganta.Oamenii nascuti in zodia cocosului au succes ca militari , publicisti , calatori si patroni de restaurante.
-TATUAJUL CODULUI DE BARE
Codul de bare este un sistem de inventariere si verificare a pretului , operat printr-un scaner optic de citire a unei serii de linii verticale specifice unui anumit produs.Sistemul a fost inventat si utilizat pentru prima oara in anul 1950 , avand scopul de a stimula cresterea randamentului industrial si a productivitatii muncitorilor.Intr-un timp foarte scurt , codul de bare a devenit raspandit si folosit in intreaga lume.
Utilizarea codului de bare ca model de tatuaj are o intentie ironica , fiind un avertisment asupra riscului ca fiintele umane sa devine ele insele niste simple produse.
Codul de bare poate fi , totodata , un protest impotriva globalizarii si uniformizarii , a unei lumi in care toti oamenii poarta aceleasi haine, asculta aceeasi muzica si foloseste aceleasi produse.
Asemeni simbolului anarhiei , codul de bare este un motiv popular al tatuajelor fanilor muzicii punk.
-TATAUAJELE COPACILOR
Vezi tatuajele arborilor.
-TATUAJUL CORABIEI (CU PANZE)
Tatuaj foarte raspandit in randul marinarilor si navigatorilor , corabia cu toate panzele umflate de vant , avand in fundal nori sau pescarusi , era desenata , intr-un format mare , pe piept sau pe spate , o varianta mai mica fiind preferata pe brate sau umeri.
Atunci cand un tatuaj cu o corabie era executat pe piept sau pe spatele corpului , el era de obicei incadrat de o funie , dedesupt fiind desenata o inscriptie cu cuvintele “Legat de casa” (Homeward Bound).Acest tatuaj era facut ca un simbol al mandriei de a face parte din tagma navigatorilor , avand , totodata, rolul unei amulete care il asigura pe marinar ca se va intoarce acasa.
In diversitatea de tatuaje ale marinarilor , un tatuaj simplu infatisand o corabie cu panze semnifica faptul ca marinarul respectiv a trecut prin Capul Horn , una din cele mai inospitaliere , periculoase si temute zone ale oceanelor.
O varianta macagra a tatuajelor “Legat de casa” si “Corabia cu panze” este “Mormantul marinarului”.Acest model de tatuaj infatiseaza un vas scufundandu-se in valuri , cu prova sfaramata de stanci si cu o imensa gaura in corpul navei.Asemeni tatuajelor craniilor sau demonilor , acest tip de tatuaj are rolul unui talisman de protectie.
-TATUAJUL CORBULUI
Printre indigenii din America , corbul este un totem puternic , un protector si o calauza spirituala.Capacitatea lui de a-si schimba forma si rolul sau de mesager l-au adus la rangul unui simbol al transformarii.Penajul sau negru precum carbunele sugereaza vidul , taina si misterul.
Corbul este , insa , un simbol solar .Un corb mitic a adus soarele umanitatii , aceasta pasare devenind astfel un insemn al luminii.
Conform legendei , corbul a daruit oamenilor si stelele , luna , apa proaspata si focul , furandu-le pe toate de la paznicul lor , Vulturul gri.Penele odata albe ale corbului au fost innegrite de fumul provenit din focul pe care l-a purtat in cioc pentru oameni.
Inteligenta corbului a atras adesea de partea lui admiratia.Zeul antic norvegian , Odin , este descris ca avand doi corbi in loc de ochi si urechi , unul dintre ei simbolizand gandirea , iar celalalt , memoria.
Pentru irlandezi , corbul era asociat cu razboiul.In mitologia creata in jurul regelui Arthur , unul din cavalerii sai conducea o armata formata din corbi.
Ca puternic ghid spiritual , corbul era considerat un pastrator al secretelor.El era asociat cu lumea secreta a farmecelor si magiei.
In Europa , corbul a fost o reprezentare populara a nenorocirii si mortii.Intr-o veche legenda engleza , se spune ca atunci cand corbii vor zbura din turnul Londrei , natiunea va fi sortita pieirii.
Pe de alta parte , corbul era considerat un mediator intre viata si moarte.
Pentru fanii scriitorului Edgar Allan Poe , si nu numai , tatuajele reprezentand un corb sunt extrem de populare.Penele negre si aspectul enigmatic al corbului simbolizeaza misterul , ocultul si secretele intunericului.Departe de a fi avar cu ceea ce poseda , corbul impartaseste cunosterea celor care respecta intelepciunea lumii antice.Vindecarea , cugetul , recunostiinta si afectiunea sunt , toate , calitati asociate cu corbul.
Pentru Haida , un popor indigen de pe coasta de vest a Canadei , creatia umanitatii a avut loc datorita interventiei corbului.Conform legendei, el a reusit , prin negocieri , sa aduca impreuna masculii si femelele unei specii magnifice de moluste marine , din impreunarea carora a luat nastere omenirea.Prin acesta fapta , corbul si-a capatat renumele de mijlocitor in dragoste.Cantecul lui, se crede , este incarcat de tentatii subtile , in special de natura sexuala.
Corbul are talentul innascut de a imita sunetele facute de alte animale , si chiar de oameni , o abilitate care i-a adus faima de intermediar al inaltarii constiintei la nivele superioare.Simbol al schimbarii si initierii, calauza lui spirituala este de multe ori asociata cu invatatura si dragostea de cunoastere.
-TATUAJUL COROANEI
Coroana , asemeni sceptrului , este un simbol al puterii si autoritatii regale.
In traditia crestina ghirlanda de spini purtata pe cap de Isus , in timpul patimilor sale incheiate cu crucificarea , este cunoscuta sub numele de “coroana de spini”.Momentul culminant al incoronarii unui nou monarh are loc atunci cand i se pune acestuia coroana pe cap .
Atunci cand este combinata cu o cruce , coroana semnifica “victoria”.Multe familii regale din Europa au incorporat crucea crestina in insemnele lor , subliniind asftfel ca autoritatea monarhului este de origine divina si ca acesta este calauzit in tot ce face de catre vointa lui Dumnezeu.
Ca simbol al unui tatuaj , coroana semnifica dreptul unei persoane de a fi la conducere.Ea simbolizeaza , totodata , suveranitatea sau independenta unei persoane care este stapana pe propria viata , pe propriile fapte , ganduri si sentimente.
-TATUAJUL CRABULUI
Crabul este un simbol lunar , posibil datorita faptului ca isi schimba cochilia la fel cum luna isi schimba fazele.De asemenea , crabul este asociat cu principiul feminin , cu oceanul si maternitatea.
Crabul este cel de-al patrulea semn al zodiacului.Locul sau pe bolta cereasca a aparut in urma muscaturii pe care i-a administrat-o lui Heracles , atunci cand eroul se lupta cu Hidra.Datorita interventiei lui , Heracles l-a strivit sub picioare , insa Hera, zeita mama aflata atunci in disputa cu eroul , l-a onorat pe crab pentru curajul sau , plasand crustaceul pe cer sub forma constelatiei Cancerului .
Unii oameni pot fi asemanati crabului, intrucat sub aspectul exterior dur ascund un suflet vulnerabil.Adeseori, capacitatea emotionala aflata sub o carapace puternica poate dezvolta puternice abilitati de lider.O persoana care are tendinta de a se izola intr-o locuinta comoda , alaturi de un partener care ii apreciaza simtul de securitate si frumusetea , poate gasi un tatuaj al crabului extrem de reprezentativ.
In China , crabul este o emblema a norocului , chiar daca uneori el poate fi otravitor.Se crede , in acelasi timp, ca acest crustaceu poate fi un aliment care invigoreaza maduva spinarii si lichidul seminal , fiind , din acest punct de vedere , un simbol al potentei si virilitatii.
Infatisat cu membrele radiind in afara corpului sau , crabul chinezesc reprezinta si un simbol solar , aspect sub care este purtat adesea ca si talisman.
Legendele chinezesti povestesc despre natura folositoare si protectoare a crabului.Astfel , un imparat l-ar fi insarcinat cu eradicarea scorpionilor , mustelor , tantarilor si soarecilor care ii tulburau pacea locuintei.Cu o alta ocazie , crabul si-a dovedit utilitatea ascunzandu-se intr-un ulcior , pentru a prinde in clestii sai mana hotului care se strecura in acel vas.
Alta asociere ale crabului se refera la miscarea sa inainte si inapoi , “mersul crabului/ racului” putand sugera lipsa de onestitate , ipocrizia , sau inabilitatea de a lua o hotarare.
Intr-un mit african al creatiei , locuinta crabului este amplasata in nicovala de piatra a unei forje , fapt ce i-a adus acest crustaceu o asociere cu fierul.
Vasele de lut stravechi (Moche) , descoperite in Peru , contin reprezentari ale unor divinitati ale padurilor , infatisate ca fiind pe jumatate crabi , si pe jumatate oameni.
Ca ghid spiritual , racul recomanda echilibrul.
-TATUAJUL CRANIULUI
In tatuajele nautice ale lui Jolly Roger , ale piratilor ( cu faimosul lor steag al craniului si oaselor incrucisate) , in cele biomecanice sau in cele apartinand deopotriva vechii si noii scoli de tatuaje , craniile reprezinta un model extrem de popular.
Simbolismul craniului are , in traditia umana , o natura instinctiva .Mintea oamenilor este inclinata sa recunoasca cu prioritate fata semenilor , craniul reprezentand tiparul fetei umane.Pe de alta parte , aspectul craniului omenesc , cu orbitele sale largi , fascineaza si infricoseaza in acelasi timp.
Simbol universal al mortii , craniul este un “memento mori” , o imagine care ne reaminteste de soarta efemera a omului.
In arta si cultura crestina , craniul simbolizeaza eternitatea , cainta si vanitatea umana .El apare in picturile religioase medievale sub forma craniului lui Adam , asezat la picioarele crucii , ca un simbol al mantuirii divine.
O imagine straveche , cea a unui craniu prin orbitele caruia se incolaceste un sarpe , reprezinta un simbol al cunoasterii si nemuririi , sau o ilustrare a devizei “Cunoasterea supravietuieste mortii”.
In trecut , craniul era un simbol popular al triumfului asupra inamicilor si un avertisment pentru cei infranti in batalie.Gramezi de cranii erau adunate in locurile publice , ca o declaratie a victoriei si o ilustrarea a numarului de inamici doborati.Adesea , craniul era vazut ca un trofeu , unii regi victoriosi folosindu-l ca un pocal in ospetele care urmau luptelor.
Craniul , numit Totenkopf , a fost insemnul infricosator al nazistilor in cel de-al doilea razboi mondial.
In Noua Guinee , craniile erau asezate pe rafturile din casele vindecatorilor , pentru a reaminti ca moartea este prezenta clipa de clipa in viata.
In Pompeiul antic , imaginea craniului avand deasupra nivela cu bula de aer semnifica moartea ca atotputernic uniformizator al oamenilor.
In Mexic imaginea craniilor ranjind , impodobite cu pene si palarii , este extrem de populara.Cu ocazia Zilei Mortilor , mexicanii se delecteaza cu prajituri din zahar si ciocolata sub forma de cranii.
In buddhism si hinduism , craniile sunt intalnite in arta religioasa.Stapanul buddhist al mortii , Yama , are impodobit capul cu cinci cranii , semnificand infrangerea maniei , lacomiei , mandriei , invidiei si ignorantei.Kali , zeita hindusa a mortii , poarta un colier alcatuit din cranii.
Tatuajele reprezentand cranii pot fi purtate ca simboluri de protectie impotriva mortii , putand , insa , semnifica si o atitudine de sfidare sau infruntare a mortii , de afirmare a vietii sau a trairii hedoniste (“Carpe Diem”).
-TATUAJUL CRANIULUI (MORTII) SI OASELOR
Acest tip de tatuaj este popular printre militari .El se diferentiaza de insemnul craniului cu oasele incrucisate (simbolul piratilor) , intrucat , in acest caz , oasele sunt pozitionate dedesuptul craniului.
Desi asociata in prezent cu simbolistica germana SS sau nazista , asemeni zvasticii , imaginea craniului mortii are o traditie straveche.
Tatuajul craniului mortii este foarte popular printre motociclistii occidentali , el reprezentand o amuleta sau un talisman de protectie impotriva mortii.
-TATUAJUL CRINULUI
Albul petalelor lungi ale crinului semnifica puritatea , inocenta si castitatea.De asemenea , floarea cu forma de trompeta a fost evocata de-a lungul timpului ca un simbol al dragostei erotice si a procreatiei.
In mod clar , floarea de crin este incarcata cu un simbolism extrem de ambiguu.
Crestinii au luat in posesie simbolului crinului , asociindu-l cu Ceremonia muntelui (Moise) si cu pasajul din Biblie “crinii campiei”.In acest caz , crinul semnifica credinta si abandonarea fiintei fata de gratia divina.Din punct de vedere liturgic , crinul este un simbol al Pastelui si al lui Isus , al invierii si imortalitatii.
Pistilul cu o forma falica si parfumul erotic al crinului i-au impresionat pe grecii si egiptenii antici , conducandu-I catre o cu totul alta reprezentare simbolica.Ei au asociat crinul cu fertilitatea si cu principiul feminin.
Conexiunea crinului cu procreerea a stat la baza deciziei familiei regale franceze de a infatisa “fleur-de-lis” pe blazonul acesteia , in secolul XII.Cele trei petale de crin aflate la partea inferioara a insemnului regal erau o asigurare a prosperitatii si continuitatii liniei regale.
Simbolizand nu numai puritatea , ci si moartea , crinul poate fi vazut uneori in apropierea unui sicriu.Datorita asocierii lui cu Cristos , crinul simbolizeaza credinta ca sufletul celui decedat se va bucura de inviere , dupa o viata virtuoasa si curata.
Adeseori , tatuajele crinului comemoreaza amintirea unei fiinte dragi care a parasit aceasta lume.
In arta medievala si renascentista , in care simbolismul florilor era un limbaj in sine , crinul reprezenta puritatea , inocenta si castitatea.Crinii albi simbolizau puritatea Fecioarei Maria .Arhanghelul Gabriel era , adeseori , reprezentat daruindu-i Mariei o floare alba de crin in timp ce o anunta ca ea a fost aleasa sa dea nastere Fiului Domnului.
Alte detalii pe aceasta tema in articolul “Legendele florii de crin”.
-TATUAJUL CROCODILULUI
Vezi TATUAJUL ALIGATORULUI.
-TATUAJUL CRIZANTEMEI
Una dintre florile cele mai cultivate din lume , crizantema si-a castigat popularitatea fiind aleasa “regina florilor de toamna”.Secole de incrucisare si selectie au dus la o gama larga de forme si culori ale crizantemei : roz , violet , rosu , auriu , alb sau portocaliu.
Numele crizantemei provine din combinarea cuvintelor grecesti “chrysos” (“aur”) si “anthemon” (“floare”) , traducerea literala fiind “floarea de aur”.
Crizantema este cultivata in China de aproape 2700 de ani , fiind o floare apreciata atat pentru frumusete , cat si pentru calitatile ei de planta medicinala.Ca aspect medical , ea era inzestrata cu puterea vietii.Radacinile fierte ale crizantemei erau un remediu impotriva durerilor de cap , bobocii tineri si petalele erau folosite pentru prepararea unor salate , iar frunzele e fierte erau utilizate la producerea unor bauturi festive.
Un filozof chinez antic spunea :”Daca vrei sa fii fericit toata viata , apuca-te sa cultivi crizanteme”.In China , crizantema este un simbol al simplitatii si perfectiunii taoiste.Toamna , anotimpul in care apare aceasta floare , este o perioada a linistii , a completitudinii si a abundentei dinaintea recoltei.Intrucat florile crizantemei rezista pana la sosirea iernii , ele pot simboliza si abilitatea de a media intre viata si moarte , intre ceruri si pamant.Numele stravechi chinezesc al crizantemei este “Chu”.
Japonezii privesc crizantema drept floarea lor solara .Familia imperiala japoneza a asezat crizantema pe emblema sa si pe sigiliul imparatesc.Floarea este infatisata cu 16 petale radiind precum razele soarelui , centrul simbolizand statutul imparatului in ordinea naturala/divina a universului.
In Japonia , cel mai inalt insemn al cavaleriei este “Ordinul crizantemei”.De asemenea , japonezii celebreaza anual “Ziua Nationala a crizantemei” , sarbatoare numita si “Festivalul Fericirii”.
In tatuajele japoneze , anumite elemente ale designului sunt imbinate sau intrepatrunse , florile aparand adesea ca parti proeminente ale modelului.Exista cateva combinatii traditionale ale tatuajelor : “ ryu” (dragonul) cu “kiku” (crizantema) , “karajishi” ( o combinatie dintre “botan” (bujor) , “shishi” (leu) , “menchirashi” (masca) si flori de cires) .
In multe tari europene , crizantema este cunoscuta drept o floare a mortii , fiind folosita adesea la ceremoniile funerare.
-TATUAJUL CRUCII
Ca simbol sau model de tatuaj , crucea este probabil insemnul religios cel mai raspandit in lume.
Simbolismul religios apare in multe tipuri populare de tatuaje , atat stravechi , cat si contemporane .
In cadrul tatuajelor moderne , crucea este un tatuaj popular de peste doua secole , fiind folosit mai ales de marinari si navigatori comercianti.
Linia orizontala si cea verticala a crucii reprezinta mama natura , respectiv tatal natura.Punctul de intersectie al celor doua linii semnifica sinteza dintre aceste doua principii (masculin si feminin) , dar si armonia dintre spirit si materie.
Crucea incadrata intr-un cerc , numita “crucea solara” sau “crucea rotii” a aparut inca din perioada neolitica , ea reprezentand rasaritul soarelui , anotimpurile , si armonia contrariilor.
Inainte de a fi adoptata ca cel mai puternic insemn crestin , crucea a fost unul din simbolurile sacre cele mai populare ale religiilor pagane.Ea simboliza nemurirea , fertilitatea , uniunea cerurilor cu pamantul , soarele si stelele.Cele patru extremitati sau brate ale crucii reprezinta punctele cardinale , cele 4 vanturi , elementele primare , sau chiar insasi forma corpului uman.Pe intregul cuprins al lumii, crucea a fost folosita atat ca element ornamental , cat si ca simbol protector.Ea a fost prezenta pe monede si inscriptii in piatra , in sculpturi si bijuterii , in epoca bronzului din Scandinavia , in America precolumbiana , China si Africa.
Acum 4 mii de ani , Crucea Indiana era un simbol al bunelor auspicii.Ea era vazuta ca o roata a universului , a unei lumi in continua schimbare rotindu-se in jurul unui centru etern neschimbat.
Egiptenii antici foloseau hieroglifa “ankh” ca un simbol al regenerarii , ulterior , acest simbol grafic fiind adoptat de biserica crestina copta.Crucea ankh este in astrologie semnul lui Venus , iar in biologie simbolizeaza sexul feminin.
Dintre toate tipurile de cruci , crucea romana sau latina este cea mai populara , ea fiind simbolul universal recunoscut al crestinitatii (adoptat abia dupa anii 300 en) , si o reprezentare a sacrificiului lui Isus pentru salvarea umanitatii.
O alta forma populara de cruce este Crucea ancorei , un insemn preferat de crestini in vremurile de restriste si un simbol al sperantei.Legenda spune ca Sfantul Clement a fost legat si martirizat pe o ancora care a fost apoi aruncata in mare.
Crucea greceasca (cu bratele egale) , un simbol antic cu o vechime de peste 3 mii de ani , apare in zilele noastre sub forma binecunoscutei crucii rosii .
Ca semn matematic al adunarii , crucea a aparut pentru intaia oara in Germania , in anul 1489.
-TATUAJUL CRUCII DE FIER
Acest simbol a fost multa vreme sinonim cu curajul si victoria germana.Confundata uneori cu crucea malteza , crucea de fier este una din cele cunoscute si mai recunoscute medalii militare.
Crucea de fier a fost introdusa de regele Friedrich Wilhelm III in anul 1813 , in timpul razboiului prusac de eliberare impotriva armatei lui Napoleon.Ea a fost reactualizata de catre Hitler , ca o amintire a unor vremuri glorioase , in cel de-al doilea razboi mondial , cand peste 5 milioiane de combatanti au fost rasplatiti pentru curajul si eroismul lor prin acordarea acestei medalii.
Una din putinele femei din aviatia civila , Hanna Reitsch a primit din partea lui Hitler crucea de fier ca o recunoastere a meritelor sale de pilot de incercare.Ea a fost una din cele doua femeie distinse cu aceasta decoratie in timpul cel de-al doilea razboi mondial.
Imaginea (si nu decoratia) crucii de fier a fost un simbol al fortelor armate germane (Bundeswehr) inca din anii 1870 .Medalia crucea de fier nu a mai fost acordata incepand cu luna mai 1945.
-TATUAJUL CRUCII EGIPTENE
Vezi crucea Ankh.
-TATUAJUL CRUCII MALTEZE
Crucea malteza este un respectat simbol al curajului , cu radacini stravechi.Ea este insemnul de protectie al pompierilor.Pompierii care poarta aceasta cruce sunt gata sa isi riste viata asemeni cavalerilor maltezi in cruciada de cucerire a sfantului mormant.
Pe masura ce cavalerii cruciati avansau in fortificarea Ierusalimului , ei au fost surprinsi de o noua arma , mortala : bombele confectionate din sticle umplute cu petrol .Sute de cavaleri au ars de vii luati prin surprindere de aceasta arma perversa.Cavalerii ordinului Sfantului Ion , veniti din Malta , au fost printre cei care si-au riscat viata pentru a-i salva pe fratii lor de arme de la o astfel de moarte crancena.Din acele timpuri , crucea puratat de catre acesti cavaleri a devenit cunoscuta drept crucea malteza.
Crucea malteza continua , in zilele noastre , sa fie un simbol al ordinului militar de Malta si a altor ordine ale Sfantului Ion.
Cele opt puncte ale crucii malteze simbolizeaza cele 8 calitati ale unui cavaler : loialitate , pietate , generozitate , curaj , onoare si glorie , dispret in fata mortii , intrajutorare si respect fata de biserica.
Crucea malteza este reprezentata pe monezile de 1 euro si 2 euro introduse de Malta in ianuarie 2008.
-TATUAJUL CRUCII SFANTULUI ANDREI
Crucea Sfantului Andrei , reprezentata pe steagul Scotiei (steagul ramas neschimbat de ce mai lunga perioada de timp), este cunoscuta si sub numele de “saltire”.Pe drapelul scotian ea este o cruce in forma de X , de culoare alba , pe un fundal albastru.
Se pare ca acest simbol national dateaza din anul 832 , cand regele Angus si-a condus armata impotriva nortumbrienilor din Anglia.Aflat intr-o pozitie strategica vulnerabila , regele Angus s-a rugat Sfantului Andrei sa ii acorde ajutorul.Sfantul a aparut intr-o viziune a regelui , promitandu-i acestuia victoria.
In dimineata in care s-a reluat batalia , combatantii din ambele tabere au fost martorii unui miracol : pe cer a aparut imaginea alba a crucii Sfantului Andrei.Exaltati de aceasta minune , scotienii au infrant armata engleza si l-au ucis pe Athelstan , conducatorul acesteia.
Crucea in forma de X a devenit cunoscuta datorita martirajului la care a fost supus pe ea Sfantul Andrei , in Grecia , in primul secol al erei noastre.Se spune ca Sfantul Abdrei a refuzat sa fie crucificat in aceeasi maniera ca si Isus , simtindu-se nedemn de o asemenea cinste , asa ca a fost martirizat pe o “crux decussata” , adica o cruce in forma de X.
Saltire-ul alb cu albastru este una din cele 3 cruci care formeaza “Union Jack” , steagul Marii Britanii si Irlandei de Nord.Celelalte doua cruci sunt crucea Sfantului George (Gheorghe) , reprezentand Anglia si Wales , si crucea Sfantului Patrick , reprezentand Irlanda.
-TATUAJUL CRUCII SUDULUI
Crucea Sudului (Southern Cross) este numele englezesc pentru “Crux Australis” , o constelatie vizibila in emisfera sudica.Ea este infatisata pe multe embleme nationale si regionale.
Crucea Sudului este relationata , de asemenea , cu steagurile Crucii Sudului ( numite si steagurile rebele , steagul confederatiei sau steagul de razboi al confederatiei) , care infatiseaza o cruce a Sfantului Andrei si care au reprezentat Confederatia Statelor din America in timpul razboiului american de independenta.
-TATUAJUL LUI CUPIDON
In mitologia romana , Cupidon este zeul dragostei erotice.Numit de catre romani si Amor , el corespunde zeului grec Eros .In cultura populara si in simbolistica zilei Sfantului Valentin , Cupidon este adesea infatisat trimitand din arcul sau sageata care provoaca iubirea .
Cupidon este reprezentat ca un heruvim , un inger cu un trup de copil .Din punct de vedere istoric , fiintele umane inzestrate cu aripi dateaza dinaintea aparitiei Bibliei , avandu-si originea in miturile si legendele asiriene.In cultura ebraica , heruvimii erau entitati supranaturale mentionate atat in Torah , cat si in Vechiul Testament.
Imaginea heruvimilor ca ingeri-copii a aparut in arta occidentala in perioada Renasterii tarzii din Italia.
In tatuajele moderne , Cupidon apare ca o reprezentare a iubirii autentice.
-TATUAJUL CUTITULUI (PUMNALULUI)
Tatuajele infatisand un cutit sau un pumnal au aparut in diferite variante si in diverse perioade istorice .
In cadrul unui ritual specific , aztecii foloseau pumnale ceremoniale pentru a extrage inima inca palpitand din trupurile oamenilor adusi ca jertfe zeilor.
Pe cuprinsul intregului Orient Mijlociu , in Babilon , Mesopotamia si Persia , cutitele erau folosite pentru sacrificarea animalelor pe altarele inchinate zeilor.Imaginile cutitului / pumnalului , a sangelui care tasneste si a mortii sunt strans impletite.Abilitatea de a varsa sange , fluidul esential al vietii , este o ilustrare extrem de sugestiva si un simbol foarte potent.La un nivel primar , cutitul sau pumnalul reprezinta insasi Moartea.
Pumnelele si cutitele sunt prezente in multe tatuaje militare ( mai ales in trupele fortelor speciale) datorita calitatii lor de arme albe si silentioase.Simbolismul tatuajelor cutitului si pumnalului este similar celui al sabiei , insa cu un mai mic prestigiu sau caracter nobil.Pumnalele si cutitele reprezinta ferocitatea , rapiditatea miscarii , tenacitatea si moartea aduse de un asasin.De fapt , pumnalul poate fi chiar simbolul unui asasin.
Costumatia scotiana ceremoniala include pe langa kilt-ul specific , un pumnal traditional , numit “Sgian Dubh”.In traditia scotiana , un barbat isi poate abandona sabia la intrarea intr-un castel sau intr-o casa , insa isi pastreaza pumnalul , ca o masura de prevedere in cazul unei pericol neasteptat sau a unei capcane.
Indienii Sikh poarta un pumnal ceremonial , numit “kirpan” , ca un simbol al traditiei lor de luptatori pentru credinta stramoseasca.
Expresii precum “ a fi injunghiat pe la spate” reprezinta tradarea sau atacul prin surprindere.Pumnalele si cutitele sunt prezente si in povestile de iubire , expresia “injunghiat in inima” semnificand tradarea in dragoste.
Aceste imagini sunt foarte populare atat in vechea , cat si in noua scoala de tatuaje.
Un tatuaj infatisand un pumnal sau un cutit facand sangele sa curga simbolizeaza avertismentul :”Posed un cutit si nu-mi este teama sa il folosesc”.Cu alte cuvinte , un astfel de tatuaj reprezinta vointa de a intra in actiune , de a fi indraznet si neinfricat , dar si dorinta de a inspira frica.
Un cutit sau un pumnal implantat intr-un craniu simbolizeaza moartea.Acest tatuaj este utilizat adesea ca amuleta sau talisman de protectie.In multe culturi , in special in cele din Asia de Sud-Est , razboinicii poarta tatuaje specifice , care au rolul de a respinge un atac cu cutitul.Astfel , barbatii burmanezi , impodobiti cu astfel de tatuaje magice , se duc la razboi avand credinta ca sunt impenetrabili la loviturile de cutit.
In subcultura din inchisori , tatuajul unui cutit sau pumnal poate reprezenta un om care a comis o crima.
Un cutit sau un pumnal infipt in inima semnifica tradarea in dragoste si infidelitatea.Acest tatuaj poate , totodata , indica un anume cinism legat de posibilitatea trairii unei povesti de iubire .
Tatuajele reprezentand un pumnal trecand printr-un cap uman sunt comune militarilor care pleaca la razboi.In timpul celui de-al doilea razboi mondial , dupa atacul de la Pearl Harbor , multi soldati americani si-au tatuat imaginea unui cutit infipt in capul unui asiatic. (Nu intentionam in aceste randuri sa promovam o atitudine rasista , ci consemnam numai cateva fapte reale.)
Un craniu cu un cutit in dinti simbolizeaza actiunea.Astfel de tatuaje , in care sunt ilustrati demoni , pirati sau cranii cu cutite in gura , trimit un mesaj lipsit de ambiguitate : “Sunt in stare/gata de orice”.
Tatuajele reprezentand un cutit sau un pumnal strapungand un corp uman , cu varful iesind inafara , simbolizeaza o persoana ranita in viata sau in asteptarile pe care le-a avut de la soarta sa.
In anumite culturi , in care cutitele sau pumnale au un rol traditional , tatuaje infatisand aceste arme albe pot reprezenta celebrarea unei mosteniri etnice sau nationale.
Suscribirse a:
Enviar comentarios (Atom)
No hay comentarios:
Publicar un comentario