dragon

dragon

biomecanic

biomecanic

tribal sombreado

tribal sombreado

tribal

tribal

guerero

guerero

tribal

tribal

guerero

guerero

color tribal

color tribal

tribal sombreado

tribal sombreado

la hada de maria

la hada de maria

mariposa

mariposa

maori tribal

maori tribal

martes, 30 de marzo de 2010

Tatuajele japoneze

Cele mai utilizate Modele de Tatuaje Japoneze cu explicarea sensurilor lor. Mastile Hannya, Kaiyo Hime, Kannon, Fudô Myôô, Dragoni, (Pestii) Kois, Tamatori Hime, Tigri, Razboinicii Suikoden, Serpi.Mastile Hannya
Cu toate ca raspandirea opiniei fata de masca Hannya, nu are nimic de a face cu diavolul sau Satana. Acolo este un concept de un iad in budismul japonez, dar Hannyas sun monstri terestri. Sentimentele confuze umane ca pasiunea, gelozia sau ura poat transforma femeile in acesti monstri ingrozitori. In piesele clasice de teatru din japonia unde se utilizeaza adesea mastile Hannya pentru a se elibera de formele lor inumane ele trebuie sa urmeze calea Buddha.

Kaiyo Hime
Cea mai bine cunoscuta poceste despre un demon Hannya este cea de la Kaiyo Hime. Tatal ei a detinut un adapost in care un calugar se oprea in fiecare an. Dea lungul anilor Kaiyo Hime a deszvoltat o dragoste profunda pentru acest calugar, dar sentimentele acestea nu a fost posibil de returnat din partea calugarului. Intr-o noapte Kaiyo Hime a marturisit dragostea ei pentru el si au ajuns la o controversa unde Kaiyo Hime s-a infuriat foarte tare iar calugarul a trebuit sa fuga. El a gasit adapost intro veche manastire unde s-a ascuns sub un clopot enorm. Intre timp in intoxicarea de dragoste si ura Kaiyo Hime s-a transformat intr-un demon cu corp de sarpe si cap de Hannya. A gasit ascunzatoarea calugurului si cu o suflare de foc a iei a topit clopotul si ia provocat calugarului o moarte dureroasa.

Kannon
Kannon este un Bodhisattva de Budism Mahayan. Sarcina Bodhisattva este de a asprijini oamenii in drumul lor spre iluminare. Exista Bodhisattva cu mai multe sarcini diferita. Kannon este Bodhisattva de simpatie si mila. In Japonia Kannon este reprezentat de o femeie, de obicei, de etichetatie un dragon. In timp ce in India, tara de origine a Budismului, Kannon este reprezentat de un mascul.

Fudo Myoo
In ierarhia Budista Moos sta sub Bodhisattva. Ele sunt, de asemenea, de protectie a budismului, dar in contrar cu blandul Bodhisattva sunt mai degraba un armament martial. Cele mai populare modele de tatuaje Myoo este Fudo Myoo. El este considerat un paznic al iadului si un rege al cunostintei si este untotdeuna infatisat cu o franghie cu care el leaga raul si o sabie cu care lupta cu dusmanii budismului.

Dragonii
Cel mai bine cunoscut motiv japonez este dragonul cu siguranta. In Japonia este considerat noroc aducerea unui animal. Acest lucru poate fi justificat datorita faptului ca dragonul japonez este un simbol de apa. El locuieste fie in nori, de unde se da jos in timpul furtunilor sau in rauri si lacuri. Ea vine de la un element care a fost de o importanta enorma pentru cultivarea orezului in Japonia. Prin urmare dragonii sunt extrem de respectati si admirati in Japonia si nu s-au luptat cum zic povestile europene de exemplu.

Pestii Kois
In Japonia un Koi sarind sau inotand in susul unei cascade este un simbol de putere, capacitatea de afirmare si succes. Ca un simbol falic el reprezinta rezistenta si putere de sex masculin.

Tamatori Hime
Legenda spune ca Tamator Hime odata a afurat de la regele lumii subacvatice, care era un enorm dragon, si care avea cea mai de pret posesie un sirag de margele pretioase. In scopul de a inota mai repede spre iesire, Tamatori Hime s-a taiat si a ascuns siragul de margele in corpul ei. Cu toate ca a gasit drumul ei pe uscat, ea a murit din cauza leziunii si a devenit o victima a lacomiei ei.

Tigri
Cu toate ca nu au existat niciodata tigri care sa traiasca in Japonia, acest motiv maiestos a gasit calea spre formarea artei vechi din Japonia. Schite pentru pozele Japoniei al acestui suveran si in acelasi timp au sfidat animalele unde probabil tigri au fost introdusi din India. La fel ca Crapi (kois) si dragoni, tigru ca un model de tatuaj japonez este in primul rand un simbol al tariei si puterii.

Razboinicii Suikoden
intr-un roman antic chinez, care a fost treadus in japoneza la mijlocul secolului 18 sub titlul de Suikoden (Povestiri din Beach), este spus de la 108 rebeli care purtau unele tatuaje. Ilustratii a unor diferiti artisti Japonezi pentru aventurile din acesta carte a fost folosite ca modele de tatuaj. Mai ales seria de culoare gravata in lemn de Utagawa Kuniyoshi a fost folosita cu placere, care a fost publicata de catre artist in anul 1827.

Serpi
In Japonia sarpele este considerat, de asemenea, un animal cu un caracter negativ, cu toate ca asocierea dintre sarpe si pacat, biblic noi justificam, in mod natural lipseste acolo. La aplicarea unui intreg costum al corpului cu tatuaje un bun Artist Japonez incearca sa combine sarpele cu modele de flori care coincid cu sezonul in care serpii nu detin somnul lor de iarna.

Istoria Crucii

Istoria Crucii

Nu se stie cand a fost facuta primul desen cu o cruce. Cu toate acestea dupa cercuri, crucile sant printre primele simboluri desenate de copiii din toate culturile. Ca un motiv de design de baza, crucea a aparut in olarit, tesut, sculptura si pictura artefact de multe culturi antice. Simbolurile crucii au fost folosite in trecut de religiile pagane.

Crucea a fost utilizata in lumea antica ca un simbol de executie prin crucificare. Si a devenit o parte importanta a liturghiei crestine si arta ca un simbol al mortii lui Isus Hristos. Acest simbol crestin este o bara verticala lunga intersectata in unghi drept, de obicei de catre o bara mai scurta orizontala.

Crestinii fac un semn al crucii cu mana dreapta, atat pentru a profesa credinta lor cat si pentru a conferi o binecuvantare. Clerul crestin utiliza o mica cruce tinuta in mana pentru a conferi binecuvantare. Crucile au fost transportate in procesiuni sfinte. Mai tarziu, crucile au fost introduse pe altare in biserica si ridicate in aer liber in pieti si dea lungul drumurilor.

In ciuda faptului ca multi oameni asociau tatuajele cu un fel de infamant tatuajele crestine sunt extrem de populare. Aceste tatuaje sunt unice si personale pentru purtatorii lor cu credinta crestina.

Tatuajele Crestine cu Cruci

De asemena, cunoscut sub numele de cruce latina. Acesta este simbolul cel mai comun al crestinismului care reprezinta martiriul rascumparat a lui Isus atunci cand acesta a fost crucificat. O varietate enorma de simboluri crestine au fost transformate in imagini pentru Tatuaje, dar crucea este cel mai popular tatuaj ales. Crucea latina este o alegere sigura pentru cei care i-si fac pentru prima oara un tatuaj deoarece nu sant sigur cat pot rezista la intepaturile acelor.

Tatuajul Celtic cu Cruci

Crucea Celtica este cu siguranta una dintre cele mai atractive tipuri de tatuaje. O frontiera de noduri celtice care nu au inceputul sau sfarsitul inconjoara baza crucii. Sau nod, spirala care ar putea impodobi interiorul crucii. Frumusetea gratioasa si atemporala a acestor modele de tatuaje cruce se aseaza foarte bine in arta tatuajelor. Acest tatuaj este de obicei black and green.

Tatuajele Celtice de toate tipurile sunt un design extrem de popular facut in zilele noastre. Datorita aspectului lor detaliat, simboluri semnificative, precum si bogata istorie, oamenii aleg sa mearga "Celtic". Istoria antica a desenelor si modelelor celtice provine din Irlanda, Scotia, Amglia si Tara Galilor. Aceasta este o parte a lumii unde multi oameni care provin din medii similare impart mandria mostenita prin a-si face un Tatuaj Celtic. Desenele si modelele de tatuaje cu cruci celtice sunt cele mai raspandite dintre imaginile Celtice.
Tatuajul Celtic cu Cruci
Tatuajul Gotic cu Cruce

Tatuajul Gotic cu Cruce

Stilul gotic imita proectarea pieselor Germane foarte mult impodobite, fabricate din fier forjat. Cultura goth este marcata cu o fascinatie de istorie Victoriana si Edwardiana medievala. Crucea gotica, de asemenea, simbolizeaza sentimente de depresie, de durere si manie. Tatuajele cu cruci gotice din ziua de azi includ imagini intunecate si infricosatoare. Crucile infasurate in sarma ghimpata sun comune, de asemenea, cruci care sunt de fapt pumnale cu o singura picatura de Crimson la varf.

Concluzia:

Crucile reprezinta atat de mult simbolism si sunt extrem de versatile. Nu este de mirare ca tatuajele cu cruci sunt una dintre cele mai populare modele de tatuaje pe care oamenii le cer atunci cand intra intr-un salon de tatuaje.

cele mai populare tatuaje

Tatuaje tribale, desene tribale sau modele tribale au fost în jur pentru sute de ani si devin din ce în ce mai multe si mai complexe si în continua evolutie si schimbare în ceea ce a devenit cunoscut ca noi stiluri de tatuaj tribal. Tatuajele Tribale pot fi traditionale negru pe picioare sau brate si de mai multe stiluri colorate, caracterizate de' Modern primitiv ' care acopera întregul corp.
'Old School'
Stil Tatuaje Anchors si swallows par a fi o revenirea, si nu doar printre vechii marinari si bikers. O multime de femei sunt care solicita tatuaje de swallows si ancorele lor pe gât si piept în timp ce multi tipi sunt in curs de desfasurare pentru old 'sailor Jerry' pe antebrate. Acest stil este alimentat în continuare de catre anii 1950, caracterizata de o renastere vixens retro, cum ar fi Suicide Girls. Old School Tattoos Designs
Lower Back Tattoos Designs Lower Back Tattoos
Acestea sunt preferate in special printre femei. Cele mai populare ,,lower back'' sunt modelele tribale, desene sau modele cu dragoni, modele de flori de lotus, iar simbolismul estic pare a fi popular de asemenea.
Tatuaje cu Dragoni
Tatuajele cu Dragoni desene sau modele cu dragoni sunt un alt stil de tatuaj, care pare a se bucura de o renastere. Sunt atât de multe stiluri de dragoni de la Traditional Chinese dragon pana la dragoni mitici. modele Tatuaje cu Dragoni
Celtic Tattoos Designs Celtic Tattoo
Tatuajele celtice, desene sau modele Celtice sunt în curs de facut pe oameni dar si de catre mult mai multe persoane cu origine non CELTIC. Unele dintre simbolurile CELTICE sunt universale în natura si au sensuri comune pentru toate sursele. Acest lucru poate explica de ce Tatuajul CELTIC este amestecat cu Tatuajul Tribal crearea unui stil de tatuaj cunoscut ca Tatuajul Celtic Tribal.

Tattoo are no longer a taboo

De ani de zile, cei tatuati erau marcati ca niste outsideri, parte a unei subculturi. In ultimii ani toata lumea de la vedetele din filme si muzica pana la fotbalisti si alte categorii cu mandrie isi arata acum arta corporala. Ceea ce a fost odata un exclusiv, un club acum pare dea dreptul destul de comun in aceste zile.

Decenii in urma, Tatuajele cel mai probabil apareau pe marinari, prizonieri si bikers. Acum le poti vedea pe piciorul unui student de universitate, pe coapsa unei dansatoare exotica sau pe un adolescemt de pe strada. Ai urmarit un joc NBA în ultima vreme? Multi dintre milionarii terenului de joc au devenit multi tatuati.

Michael Atkinson, un profesor de aducatie fizica si sanatate la Universitatea din Toronto, spune ca trecerea sa intamplat numai in ultimii zece ani si pentru o varietate de motive. Atkinson, care a scris o carte despre sociologia din spatele tatuajului si care este puternic tatuat el insusi, spune ca discutia a crescut in jurul imaginii corpului, de globalizare, de introducere pe piata si o crestere a nivelului de calificare si arta ale artistilor tatuatori au contribuit la extinderea tatuajelor.

Mai influent decat orice, Atkinson spune a fost ceea ce el numeste o "hiper-culture individualista", asociat cu cultura de consum.

"Este acea idee de 'Buna ziua, eu sant special,' si o cultura care vrea sa ne personalizam permanent" spune el. Un numar tot mai mare de produse personalizare au lovit rafturile in ultimii ani. Totul "Generatia Eu", a alimentat totul de la design Dell-fa-laptop-uri proprii la "Just Like You" linie de papusi American Girl. In acelasi timp oamenii au inceput sa caute pe trupurile lor pentru a se diferi a iesi in afara normalului.

Toate dintr-o data, de la Chirurgie Cosmetica, culori de par scandaloase, piercing corporal si tatuajele au fost toate parte din acest, treptat, trecand de la un subiect tabu la ceva normal.

"Pentru toate din istoria noastra, toata lumea intotdeauna e privita la fel", spune Jamer, proprietar al Guvernului Street Tattoo (el foloseste doar un nume). "Oamenii realizeaza ca acest lucru nu trebuie sa fie asa."

"Tatuajul a fost un marker de lunga durata de diferenta. Am folosit-o sa ne disantam de mediul nostru", spune Atkinson. "A fost un mod de a fi un individ."

Ideea a fost o victima a propriului succes, cu ironie tatuajele ca devianta a devenit acum un lucru normal.

"In aceasta grabire nebuna de a fi un individ, toata lumea nu face acelasi lucru," spune Atkinson.

Un studiu a constatat ca , in 2002, doi din zece canadieni au un tatuaj sau un fel de body piercing. Mai mult de 11% de oameni in acel moment au raportat faptul ca au un tatuaj. Si cu popularitatea de canale TV care arata L.A. INK si Miami INK, Ed Hardy cu linia de imbracaminte, e sigur de spus ca numarul de tatuaje a crescut. La fel ca in imbracaminte si stiluri de par, tatuajele au urmat dendintele. Pentru ca simplu act de a avea un tatuaj a fost de ajuns pentru a va diferentia in trecut, nu a contat prea mult de ce anume e tatuajul.

"Oamenii isi fac modele care au fost 'sigure' cum ar fi banderole tribale sau caracterele japoneze si chinezesti." spune Mark Adamson, un artist tatuator de la Ungle Tattoos. "Tendintele nu se schimba sau modifica in trei sau patru ani dar ei se schimba la fiecare noua zece ani." El atrage atentia asupra tatuajelor tribale, caracterelor asiatice si banderolelor de sarma ghimpata ca modele care au fost odata populare, si care continua sa impodobeasca pachetele de tatuaje. Ca popularitate tatuajele personalizate continua sa creasca, utilizarea acestor tatuaje chiar daca sant unicate ca un marker diferential poate fumega in viitor.Cel Mai Vechi Tatuaj Din Lume Otzi omul de gheata este mandrul purtator al celui mai vechi tatuaj din lume.
Vechi de 5300 de ani, si descoperit in 1991, el are 57 de tatuaje, constand in linii paralele si intersectate.
Au fost foarte multe speculatii legat de scopul tatuajelor sale: ca ar indica statutul social, ca ar servi in scopul unui ritual, ca ar identifica o apartenenta la un anume trib, sau pur si simplu ca i-ar fi placut cum aratau.
Una dintre cele mai acceptate si mai convingatoare teorii, totusi, este aceea ca scopul lor a fost in mare parte medicinal.
Multe din tatuaje sunt facute peste articulatiile de la incheieturi, ceea ce sugereaza ca cele mai timpurii tatuaje au fost de asemenea si o forma de acupunctura preistorica.
Acupuncturistii si arheologii au observat ca multe din tatuajele lui Oetzi corespund aproape perfect cu punctele folosite in acupunctura si in prezent.

sábado, 27 de marzo de 2010

Dictionarul tatuajelor (simboluri si semnificatii) , Litera K

- TATUAJE CU KALI (ZEITA)
In India , multe mituri si legende nascute de-a lungul timpului au avut scopul de a explica diverse fenomene naturale , modul de constituire al universului si impactul acestora asupra vietii umane.Kali , o Zeita Mama cu aspecte si puteri terifiante , a devenit un simbol al mortii , distrugerii si disparitiei , o divinitate a carei forta poate strica oricand echilibrul universului.

In mod firesc , Kali a ajuns , in timp , sa fie asociata cu pericolul si destramarea ordinii , cu criminalii si elementele care ameninta stabilitatea sociala.

Kali apare , in sculpturi si picturi , intr-o culoare neagra inchisa , simbolizand noaptea care “inghite intreaga existenta”.Ea este infatisata goala , cu exceptia unui sarpe incolacit in jurul trupului ei si purtand o “ghirlanda’ de cranii”.Una din trasaturile ei definitorii este limba rosie iesind din gura intr-un mod agresiv , printre colti ascutiti , inspaimantatori.Fiecare dintre cele patru maini ale zeitei Kali are un rol caracteristic : una poarta o sabie , o alta este inclestata pe capul unui demon , celelalte doua servind pentru infatisarea unor gesturi de neinfricare si conferire a unor binecuvantari.Uneori , cerceii ii sunt sub forma unor copii , iar incheieturile mainilor ii sunt impodobite cu serpi asemeni unor bratari.


Numele zeitei Kali inseamna “timp” , sugerand starea tranzitorie a vietii sau timpul care guverneaza si aduce catre un sfarsit inevitabil toate fiintele.Kali ne reaminteste ca nu putem alunga din minte sau ignora la nesfarsit moartea ca final natural si implacabil.

Kali nu cunoaste teama, ea fiind adesea invocata de cei care cauta sa se elibereze de frica.Spre deosebire de alte zeite mame , nascatoare de viata , Kali este o zeitate simbolizand destramarea si distrugerea vietii.In aceasta calitate , ea este prezenta adesea alaturi de rugurile funerare , impreuna cu sacali si spirite malefice.Credinciosii zeitei Kaili afirma ca , prin cunoasterea tuturor aspectelor vietii , inclusiv a mortii , fricii si distrugerii , ei sunt eliberati de framantarile existentiale si de chingile ignorantei.

In zilele noastre , multi ganditori occidentali o interpreteaza pe Kali ca pe o distrugatoare a egoului si a limitarii adus de acesta in accederea pe trepte superioare ale fiintei.Pentru altii, aceasta divinitate reprezinta un puternic simbol al principiului feminin , care , atunci cand este ignorat , poate deveni incarcat de ferocitate , ducand catre un dezechilibru al energiei cosmice.

In miscarea nationalista de la sfarsitul secolului XIX , Kali a fost o reprezentare a Zeitei Mama , un viguros simbol al Indiei.

Potrivit unor legende stravechi , Kali a aparut pe lume ca o personificare a maniei altor zeitati.Ea l-a provocat pe zeul Shiva la un acces de violenta si distrugere care a facut ca pamantul sa se cutremure , iar dansul ei impreuna cu Shiva a devenit atat de salbatic si nebunesc incat a amenintat insasi stabilitatea universului.

Intr-una din legende se spune ca zeita Kali ,nascuta din fruntea lui Shiva , a fost pe data atat de insetata de sange si lipsita de control incat Shiva , pentru a o linisti , a trebuit sa se aseze la picioarele ei .Din acest motiv , cei ce o venereaza pe Kali, o considera ca o invingatoare a lui Shiva , iar credinciosii celui din urma il vad pe Shiva ca pe singurul zeu capabil sa domoleasca ferocitatea zeitei mortii. Intr-o perspectiva mai echilibrata , Armonia cosmica este atinsa prin uniunea dintre Shiva si Kali.

Kali este responsabila pentru o perioada neagra a istoriei Indiei, in care , in unele regiuni , erau practicate sacrificii umane in onoarea infricosatoarei divinitati.


- TATUAJE KANJIIn Japonia , scrierea isi are originea in secolul al IV-lea en , odata cu preluarea pictogramelor chinezesti si coreene , un sistem de caractere numit “hanzi”.Japonezii l-au numit “kanji” , adica “caractere han” .

Desi japonezii au adoptat caracterele chinezesti, limba chineza nu seamana deloc cu cea japoneza.De fapt , cele doua limbi provin din familii lingvistice total diferite.Din acest motiv , japonezii au trebuit sa reconfigureze caracterele , in mod creativ , pentru a le adapta la propriul lor limbaj.Uneori , ei le-au folosit ca ideograme , semnificand o idee sau un obiect, alteori le-au utilizat din punct de vedere fonetic.Japonezii si-au extins scrierea , apeland la inca doua alfabete , numite “kratakana” si “hiragana”.Din aceasta cauza , citirea caracterelor japoneze necesita cunoasterea a trei sisteme de scriere distincte.

Ideogramele japoneze Kanji , asemeni hieroglifelor egiptene , reprezinta ideile sub forma unor imagini.Ele au constituit radacina si semnificatia celor mai multe substantive , adjective si verbe.Simbolurile hiragana sunt adesea adaugate dupa kanji , ca modificatori gramaticali.De exemplu, caracterul japonez kanji pentru “ mancare” poate fi modificat pentru a insemna “a manca” , “mancand” sau “mancat” , prin schimbarea caracterelor hiragana care il urmeaza.

Ceea ce face kanji extrem de dificil de invatat este numarul nemaipomenit de mare de caractere . 1000 de caractere sunt necesare pentru citirea unui ziar , 2000 apar in practica de zi cu zi , iar 3500 de caractere sunt considerate a fi inzestrarea unei persoane bine educata.Odata cu aprofundarea vocabularului apare , insa, problema contextului specific fiecarui caracter , responsabil de modificarea pronuntiei.

Tatuajele kanji sunt extrem de populare.Pe internet , se estimeaza ca ele reprezinta circa 20% din toate cautarile legate de modele de tatuaje.Ideea de a exprima un simtamant intim sau spiritual sub forma unui astfel de simbol exotic pare foarte atractiva.La baza acestei fascinatii sta in special legenda. Pentru incepatorii in ale tatuajului, trebuie precizat ca aceste caractere kanji nu inseamna un mod traditional de tatuaj japonez .Ele sunt , mai curand , un stil de tatuaje devenit popular printre occidentali , care il asociaza cu filozofia rasariteana , corespunzatoare gheiselor si florilor de cires.

Construit pe caractere nealfabetice , pe pictograme constand din mai mult de 30 de trasaturi caligrafice de penel , kanji este un sistem complex in care fiecare caracter poate avea , in mod potential , mai multe interpretari.Determinarea posibilelor semnificatii necesita o cunoastere lingvistica capabila sa analizeze cu acuratete contextul.Unele kanji pot ajunge pana la 10 interpretari diferite.In consecinta , necunoasterea scrierii japoneze poate pune in incurcatura multi adepti ai tatuajelor kanji.

Cu toate acestea , pasiunea pentru aceste caractere japoneze ramane constanta.Probabil , din cauza modului de scriere , a caligrafiei , numite in japoneza “shodo”.

“Kaisho” este blocul de incadrare , unghiular , utilizat pentru tatuajele japoneze kanji (un element nefolosit , insa, in practica de zi cu zi).Kanji pot fi scrise si sub o forma mai putin clara , numita “sosho” (cursiv) sau “gyosho” (semicursiv) , depinzand de preferinta clientului unui tatuaj pentru un stil de text sau font.
Unii maestri shodo merg pana acolo incat afirma ca nu este necesara cunosterea intelesului unui simbol scris , contand cu adevarat numai linia si ritmul caligrafiei.Acestea din urma pot fi considerate ca niste reflexii ale unei stari sufletesti sau spirituale.In acest sens , se poate spune ca purtatorul unui tatuaj constand dintr-un text si-a reprezentat pe piele insasi inima sau sufletul.

Un tip foarte popular de tatuaje kanji sunt cele care reprezinta un haiku , adica un poem constituit din doar cateva silabe , capabile sa “captureze clipa”.


- TATUAJE KOIPestele sau crapul Koi , un model traditional in tatuajele japoneze , joaca un rol important in miturile , legendele si povestirile populare japoneze si chinezesti.In astfel de naratiuni , pestii Koi se pot autotransforma gratie propriilor eforturi, fiind capabili sa se ridice de-a lungul cascadelor sau sa se preschimbe in dragoni.Koi este un simbol al perseverentei in fata adversitatilor vietii si al tariei caracterului , putand semnifica si intelepciunea , cunoasterea , longevitatea si loialitatea.

In imaginile tatuajelor , mai ales in combinatie cu o apa curgatoare, Koi simbolizeaza curajul , trecerea peste obstacolele vietii si implinirea telurilor.

Pestii Koi sunt cunoscuti ca pesti ornamentali de peste 2000 de ani.Culoarea lor variaza de la galben si auriu pana la portocaliu.Aceste adevarate bijuterii vii pot avea o mare longevitate si pot fi domesticite , ajungand sa se hraneasca chiar din mana detinatorului lor.Desi durata medie de viata a unui peste Koi este de 15 – 30 de ani , in Japonia a fost mentionata o femela Koi care a murit la respectabila varsta de 226 ani.


In China si Japonia , Pestele Koi este un simbol stravechi al masculinitatii si fortei.Legendele povestesc ca acesti pesti urcau cascada “Poarta dragonului” de pe “Raul galben” din China.Pe parcursul acestei ascensiuni , ei se transformau in dragoni , ca o dovada si o rasplata a succesului stradaniei lor de a se lupta cu forte supradimensionate.
Atunci cand este prins , se spune ca pestele Koi asteapta fara nici o tresarire cutitul care il va spinteca , asemeni unui razboinic samurai in fata spadei.
Raspandirea crapilor Koi de-a lungul intregii Asii este atribuita lui Genghis Han , care se pare ca utiliza acesti pesti ca sursa de hrana pentru razboinici si ii aducea in apele intalnite pe traseul campaniilor de cucerire.

Frumusetea si farmecul pestilor Koi i-a transformat in simboluri populare ale familiei, mai ales in Japonia , unde , cu ocazia Zilei Copiilor , sunt arborate steaguri tubulare sub forma de Koi : un koi de culoare neagra reprezinta tatal, unul rosu mama , cel albastru si alb un baiat , iar cel roz si rosu o fetita.In timpul festivalui japonez al baietilor , fiecare fiu al unei familii este onorat de un steag reprezentand un peste Koi , ca un simbol al maturizarii sub forma unui barbat puternic si hotarat asemeni unui crap Koi.

Nu este o surpriza ca tatuajele pestelui Koi sunt foarte populare pe taramurile in care masculinitatea este pretuita.In Japonia, crapul Koi apare , de obicei, pe antebratul sau gamba tinerilor.Odata cu inaintarea in varsta , ei isi pot tatua pe spate un dragon , ca insemn al transformarii legendare a pestelui Koi in fabuloasa creatura.
- TATUAJE CU KRISHNAKrishna este una din zeitatile cele mai iubite in hinduism , mai ales datorita faptului ca invataturile sale au darul de a clarifica confuziile create de diversele interpretari ale manuscriselor hinduse.Ca avatar final al zeului Visnu , cuvantul lui Krishna este intotdeuna acceptat ca fiind hotarator.Unele miscari religioase il venereaza, de fapt, pe Krishna ca pe Fiinta Suprema.

Mentionat in textele sacre indiene de peste 5000 de ani , Krishna se dezvaluie sub diferite aspecte si deghizari , in toate acestea el personificand bunatatea , frumusetea sau intelepciunea.In sanscrita , Krishna inseamna “albastru inchis “ sau “ cel atractiv in toate privintele”.Operele de arta antice il infatiseaza pe Krishna cu o piele de culoare albastra si cu o cununa din pene de paun.

In unele tatuaje , Krishna apare sub forma unui copilas stralucind intr-o nuanta de albastru , sugandu-si degetele acoperite de unt.In multe legende stravechi, Krishna este un copil adoptat de ciobani , care isi releva natura divina prin infrangerea unor demoni.Mai tarziu, el este vazut ca iubit (divin) al fetelor mulgatoare de vaci , cantand din fluier si dansand impreuna cu ele sub lumina lunii , o reprezentare simbolizand in hinduism relatia perfecta dintre suflet si Dumnezeu.

Ciobanita favorita a lui Krishna , Radha , este consoarta lui si o zeita extrem de respectata.Dragostea zeului pentru Radha a fost adeseori celebrata in poezia sanscrita si bengaleza.Din aceasta perspectiva , Krishna este un simbol al iubirii.

Miturile si legendele istorisesc nenumarate acte eroice care demonstreaza legatura lui Krishna cu oameni de rand , lucratori sau saraci.Intr-o astfel de povestire , el ucide un sarpe care otravise un rau si provocase, in acest fel , moartea multor pastori.In acest caz , el este un aspect al lui Vishnu , protectorul si aparatorul.Una dintre imaginile celebre ale lui Krishna il infatiseaza daruind lumii textele sacre , Bhagavad-gita.

Ca prieten devotat al zeului razboinic Arjuna , Krishna apare ca o inalta reprezentare a intelepciunii si adevarului.Astfel , Krishna l-a convins pe Arjuna ca razboiul pe care il avea de purtat era doar unul singur.Acest sfat , continut in Bhagavad-gita , a dat bataie de cap multor adepti ai non-violentei.Cuvintele lui Krishna semnifica , de fapt, calauzirea catre o viata dreapta si lupta care trebuie data in timpuri de criza morala.Ele descriu nu numai splendorile , ci si ororile “adevaratei realitati” , si mijloacele de transcendere a dilemelor atunci cand suntem confruntati cu coruperea spiritului uman.Numai in acest fel , echilibrul universului poate fi refacut.

Istorisirile lui Krishna si a altor divinitati indiene incearca sa explice fenomene si mistere care desfid logica si ratiunea.Krishna este considerat in hinduism a fi deasupra oricarei limitatii, dar si supus naturii , asemeni unei fiinte umane. O legenda il descrie in momentul in care fusese capturat de un inamic , ca luand forma unor flacari si dezvaluind intreaga creatie a lumii cuprinsa in el.

Zeitatile din hinduism au o semnificatie simbolica, astfel incat mintea umana poate sa isi parcurga un traseu spiritual fara ele sau trecand dincolo de reprezentarea lor.Divinitatile sunt numai creatii ale mintii si ste necesar sa patrundem dincolo de procesele de creatie si distrugere.De aceea , accderea la adevarul absolut este posibila numai pe calea meditatiei.Spiritualitatea sau hinduismul sunt capabile sa ne aduca pe acesta treapta , care este cu totul in afara limitelor mintii.Mintea este si ea o creatie , fiind supusa decaderii si distrugerii.

Dictionarul tatuajelor (simboluri si semnificatii) , Litera J

- TATUAJELE JAGUARULUIJaguarul , cea mai mare si mai feroce felina din lume , considerata mai periculoasa decat tigrul , leul, sau leopardul , este un animal independent si viclean , care vegheaza cu strictete asupra teritoriului sau , atat in cazul masculului , cat si in cel al femelei.In America de Sud si in America Centrala jaguarul este un puternic simbol al indraznelii , atat in vanatoare , cat si in batalie.

In mitologia , arta si religia precolumbiana , jaguarul era respectat ca un companion familiar al samanilor mayasilor , aztecilor si olmecilor.Un animal totemic extrem de vechi si potent , el era un simbol al nobilimii si autoritatii regale.Blana , ghearele si coltii jaguarului erau ornamente folosite adesea in decorarea imbracamintii sau ca piese de bijuterie ale persoanelor cu rang inalt.

In aceste culturi sud-americane , culorile blanii jaguarului, galben si negru , erau incarcate de un simbolism aparte.Astfel , se credea ca faza galbena a jaguarului avea darul de a impinge soarele pe cer in decursul zilei , iar faza neagra misca luna pe cerul de noapte.Se considera semnificativ , totodata , faptul ca jaguarul putea vana cu aceeasi usurinta pe pamant sau in apa , in timpul zilei sau in cel al noptii.
Ca simbol al samanilor , oameni avand capacitatea de a face legatura intre lumea constienta si cea inconstienta , sau intre taramul vietii si cel al mortii , jaguarul era inzestrat cu abilitatea de a-si schimba forma dupa dorinta.Cu trasaturi imprumutate multor divinitati mayase si olmece , jaguarul era considerat el insusi un zeu al lumii subpamantene.


- TATUAJE JAPONEZEDe la imagini ale unor dragoni fiorosi si pana la reprezentarile delicate ale unor flori sau ilustrarea unor scene complicate cu samurai inclestati in lupta cu demonii , tatuajele japoneze pot furniza modele si simboluri potrivite pentru orice persoana.Fie ca este vorba despre un peste koi inotand lenes pe un sold , sau un sarpe de smarald incolacindu-se pe o gamba , ori o coronita de de flori de cires in jurul unei glezne sau incheieturi a mainii , multi oameni pot gasi motive atractive in arta tatuajului japonez.
O parte integranta a frumusetii stilului traditional al tatuajului japonez consta din capacitatea formelor si desenelor de a evolua sau a se dezvolta in timp , de la tatuaje individuale mici, separate , intr-un ansamblu pictural de amploare ce poate acoperi cu totul un brat sau , asemeni unui kimono , intreg corpul .

Designul tatuajelor din Japonia a fost foarte mult influentat de tipariturile pe butuci de lemn (ukiyoe) , folosite in ilustrarea romanelor sau afiselor pieselor de teatru de la sfarsitul secolului XVIII si inceputul secolului XIX. Adesea , eroii infatisati in tipariturile pe lemn erau transpusi in tatuaje elaborate , de mare intindere.

Tatuajele clasice japoneze se conformau unor modele specifice , incluzand eroi legendari si simboluri religioase intrepatrunse in mod armonios cu motive florale si animale.Toate acestea erau asezate pe un fundal constand din simboluri elementare precum nori , fulgere si valuri.Modelul tatuajului era adesea desenat de un artist al tipariturii pe lemn , urmand a fi colorat apoi de mesterul in tatuaje.De cele mai multe ori, imaginele tatuate acopereau spatele , putand continua pe brate , piept sau picioare.De obicei, singurele zone netatuate ramaneau mainile (mai jos de incheieturi) , picioarele ( mai jos de glezne) si capul .

Hokusai , un vestit artist al tatuarii , a rupt tiparele traditionale si a introdus noi motive , sub forma unor extrem de stilizate peisaje.De asemenea , el a adus in arta tatuajelor japoneze o noua tenta de albastru , inspirata de prietenul sau , pictorul impresionist Manet.In aceeasi perioada a aparut tatuajul integral al corpului , un stil specific artei japoneze a tatuajului.

Primele dovezi arheologice ale tatuajelor japoneze au aparut sub forma unor figurine , vechi de 5000 de ani , descoperite in morminte.Acestea infatisau fete desenate sau pictate , mai ales cu modele simple sau linii , indicand trepte din ierarhia sociala sau constituind forme de protectie impotriva spiritelor rele.In secolul III en , textele istorice japoneze faceau referire la barbati si baieti care isi decorau fetele si corpurile cu tatuaje.De asemeni, sunt mentionati pescari japonezi care isi pictau corpurile pentru a fi protejati de monstrii marini atunci cand se scufundau in ape in cautarea perlelelor.

Cateva secole mai tarziu , in parte si datorita marii influente culturale exercitate de China , tatuarea a devenit in Japonia un tabu , o forma de marcare rezervata doar criminalilor sau celor izgoniti din societate.
Indigenii Ainu s-au supus , insa, unui diferit cod estetic.Locuitori ai celei mai nordice insule japoneze , Hokkaido , acestia apreciau frumusetea tinerelor femei in functie de tatuajele purtate de acestea pe buze , picioare , brate si maini.

Catre sfarsitul secolului XVII , tatuajul si-a pierdut semnificatia “penala” , fiind locuit de alte tipuri de pedepse .Din acea vreme , tatuajul a inceput sa isi croiasca calea catre popularitate , devenind , mai intai, foarte apreciat de catre infractori, care l-au transformat dintr-un insemn al criminalitatii intr-o reprezentare estetica.Totodata , tatuajele au devenit populare si in randurile pompierilor , care isi ornamentau corpul cu simboluri ale apei, ca amulete de protectie impotriva focului.

Insemnele originale de marcare a celor certati cu legea , de obicei sub forma unor inele in jurul incheieturilor mainilor sau unor linii pe antebrate , erau numite “ Geishin”.Procesul de acoperire a acestora , prin crearea unor frumoase modele de tatuaje , era cunoscut sub denumirea de “ in- manecare”.Se crede ca din acea perioada dateaza conexiunea istorica intre tatuare si criminalitatea organizata din Japonia.Un secol mai tarziu , ( in jurul anului 1827) , un conducator al mafiei japoneze , yakuza , numit Seibei , avea corpul impodobit cu tatuaje reprezentand imaginea unei celebre poete japoneze , inconjurata de flori de cires.

Desi in Japonia , practica tatuajului continua sa fie in afara legii, nu exista nici o interdictie legata de tatuarea strainilor.In acest fel , mesterii tatuajelor din Yokohama , ocupati din plin cu impodobirea marinarilor straini, au devenit devenit atat de cunoscuti incat au avut onoarea de a tatua corpurile unor regi sau imparati straini , veniti in Japonia numai din acest motiv.Trebuie mentionat ca , spre deosebire de tatuarea occidentala , cea japoneza traditionala consista dintr-o singura tema sau un singur subiect , necesitand , in acest fel , un interval de timp mai mic si o durere de o mai scazuta intensitate.

In Japonia , arta tatuajelor era considerata un mestesug de inalta clasa si presupunea o ucenicie riguroasa , intinsa de-a lungul unei perioade de 5 ani.Mesterul tatuajelor era numit “ horimono” , ca o distinctie fata de “hori’, mestesugarii tipariturilor pe lemn.Pe parcursul uceniciei , era acordata o atentie deosebita intelegerii semnificatiilor modelelor traditionale.Un artist neexperimentat al tatuajelor putea trece cu vederea importanta redarii pe piele a celor patru anotimpuri , sau isi putea dovedi ignoranta pictand un sarpe alaturi de florile de cires ( in perioada infloririi ciresilor , serpii inca mai hiberneaza sub pamant).
Parte integranta a modelelor de tatuaj , un elaborat sistem simbolistic combina principiile yin si yang , utiliza spatiul negativ , exprima o apreciere estetica a liniilor trupului uman si avea menirea de a “spune” o poveste prin folosirea unor imagini specifice.

O nota particulara a tatuajului japonez traditional , exprimand un echilibru delicat intre putere si frumusete , consta din cuplarea unor reprezentari ; dragonul , pasarea phoenix sau leii erau pictati numai alaturi de anumite flori.Bujorul , de exemplu , era un simbol floral asociat cu “shishi” , leul japonez.Prin aceasta imperechere , numita “Karajishi” , ferocitatea leului era temperata de frumusetea florii de bujor.

Caracterele Kenji , adesea incorporate in tatuajele traditionale japoneze , au , de obicei, semnificatii legate de persoana careia i se creeaza tatuajul.

Un mester japonez al tatuajului traditional foloseste intotdeuna tehnica manuala de tatuare numita “tebori” , neinjosindu-se prin a face apel la masinile electrice de tatuaj.Prin “tebori” , tatuajul capata intotdeuna un grad de subtilitate si o gradare a tentelor de culoare neintalnite in metodele moderne de ornamentatie corporala.

Dupa cel de-al doilea razboi mondial , tatuarea a iesit din ilegalitate, dar a ramas o practica ascunsa de ochiul public.Mesterii japonezi ai tatuajelor isi practica arta numai intr-un cadru privat , dupa o programare prealabila.

In Japonia de astazi, afisarea in public a unui tatuaj nu este incuvintata de toata lumea , intrucat tatuajele raman asociate in constiinta oamenilor cu clasele inferioare si cu lumea crimei organizate.

Kanji , tatuaje japoneze populare in toata lumea , reprezinta unul din cele trei tipuri de scriere din Japonia , fiind , de fapt , un set de caractere chinezesti introduse in Japonia in jurul anului 500 en.Aceste caractere caligrafice sunt ideograme , aceasta insemnand ca fiecare dintre ele are propriul inteles , traducandu-se in cuvinte precum fericire , bogatie , dragoste , iubiti , fericire , tristete, frumusete, datorie , loialitate.Expresiile , create prin combinarea unui numar de kanji , fac posibila transmiterea oricarui fel de mesaj.Exista mii de caractere kanji si nenumarate combinari ale acestora , astfel incat este necesar ca artistul creator al unui tatuaj sa cunoasca cu precizie sensul ascuns de modelul unui ornament al pielii.- TATUAJE JOLLY ROGER
Jolly Roger , steagul piratilor infatisand un craniu si doua oase incrucisate , este un tatuaj cu stravechi rezonante ale vietii pe mare , simbolizand esenta aventurii omului pe caile apelor.

Numele de Jolly Roger provine din “lie rouge” , steagul piratilor francezi , semnificand , atunci cand era arborat , ca nu se vor lua prizonieri , adica lupta va fi dusa pana la moarte.Prin acest semnal , inspirand frica sau panica , echipajele vaselor atacate erau avertizate sa se predea fara a opune rezistenta.

Piratii au fost adesea angajati de guverne sau regate pentru a ataca navele unor tari adverse.Spaniolii l-au considerat pirat pe Francis Drake si au stabilit un pret pe capul lui , insa acesta era autorizat sa lupte ca mercenar de insasi regina Elizabeth , care astepta ca o parte din prada de razboi a piratilor sa ii fie returnata.In cele din urma , investit ca si cavaler in Anglia , Sir Francis Drake a fost privit ca un erou si a fost ales in parlament , ca unul dintre cei mai bogati englezi , gratie prazilor adunate in Caraibe si in Africa de Sud.
In cele mai multe batalii navale , steagul Jolly Roger era un simbol nu numai al mortii, ci si a lipsei de teama in lupta.

Dupa o vreme , multi pirati au renuntat la mercenariat si au inceput sa actioneze pe cont propriu , fara a tine seama de natinalitatea corabiilor atacate.In acest fel , Jolly Roger a ajuns sa semnifice o anumita independenta fata de autoritati.

In decursul celor doua razboaie mondiale , Jolly Roger era etalat pe submarinele britanice , ca o semnalare a incheierii cu succes a unei misiuni de lupta.In SUA , steagul cu un craniu si doua oase incrucisate este asociat cu aviatia , el aparand pe avioanele de lupta din cel de-al doilea razboi mondial si pe torpilele americane din 1955.

Atentie ! Cand este afisat pe o sticla , Jolly Roger este un simbol pentru otrava.

Dictionarul tatuajelor (simboluri si semnificatii) , Litera I

- TATUAJELE IASOMIEIDatorita parfumului ei senzual si evocator , floarea de iasomie a fost pretuita , timp de milenii, in diferitele culturi ale lumii.Regii din Afganistan , Nepal si Persia vegheau asupra plantarii iasomiei inca din anii 1400.In India , floarea de iasomie , cu un parfum sugestiv , reprezentand eleganta si gratia , senzualitatea , afectiunea si modestia , este un consacrat simbol hindus al iubirii.
In fierbintele climat tropical , floarea de iasomie isi anunta prezenta mai intai prin miros , asemeni rememorarii unei persoane iubite.


- TATUAJE CU IEPURIDin timpuri stravechi , iepurele a simbolizat abundenta , sexualitatea , dorinta erotica si fertilitatea.Expresia “a se inmulti precum iepurii” sugereaza o multiplicare sau o crestere nestavilita , enorma.

In traditia orala africana si americana , iepurele este un amagitor arhetipal , uneori un erou , alteori o fiinta demna de dragoste, dar aproape intotdeuna o reprezentare a imoralitatii.

De asemeni, in legendele japoneze , iepurele alb , prea istet sau arogant pentru a-si putea controla destinul , ajunge adesea la deznodamanturi dezastroase.

In zodiacul chinezesc , iepurele este cel mai fericit semn zodiacal , fiind caracterizat prin bunatate , afectiune si dedicare.Totodata , in China , el este un simbol al vietii indelungate.

In medicina totemica a indienilor americani , iepurele este considerat un simbol al fertilitatii.Ca spirit calauzitor , el reaminteste celor vulnerabili din punct de vedere fizic ca trebuie sa isi intareasca siguranta prin numar sau multiplicare , si ca “pot sari peste obstacolele asezate in calea lor”.In acelasi timp , spiritul iepurelui sugereaza pastrarea calmului in fata pericolului , asemeni starii de imobilizare si camuflare in care ramane acest animal la apropierea unui pradator.

In multe mituri, in special in cele ale indienilor Sioux si Cherokee , iepurele cade adesea prada propriei sale laudarosenii.Pentru unii bastinasi din Canada rasariteana , “Marele Iepure” avea statutul unei zeitati supreme Aztecii venerau un grup de divinatati numite “cei 400 de iepuri”.

Bodiccea , regina stravechilor bretoni , oponenta inversunata a colonizarii romane a Angliei , considera iepurele ca o creatura magica simbolizand intuitia.
De asemeni, paganii bretoni se inchinau zeitei primaverii, al carei tovaras favorit era iepurele.Asocierea acestui animal cu ritualurile primaverii l-au transformat intr-un simbol al fertilitatii si reinnoirii , lucru apoi preluat , dar si transformat de credinta crestina.Sfiiciunea lui caracteristica , precum si natura sa alerta erau vazute ca reprezentari ale modestiei, vigilentei si fugii din fata pacatului si tentatiei.

In sudul SUA , iepurele este un personaj folcloric reprezentat ca un amagitor nerusinat , gata oricand sa isi pacaleasca inamicii si sa isi puna la incercare stapanii.Totodata , sub denumirea de “Brer Rabbit” , acest animal este o reprezentare a sclavilor si a patimilor indurate de ei dupa rapirea din Africa si transplantarea lor in America.

In literatura europeana , cartea lui Lewis Carrol , “Alice in tara minunilor”, prilejuieste intalnirea cu un “Iepure Alb” , posesor al unei veste si a unui ceas de buzunar care il avertizeaza necontenit asupra unei intarzieri fatidice.
“Povestea iepurelui Peter” , a scriitoarei Beatrix Potter , a dat nastere , incepand cu anul 1902 , unui adevarat fenomen in lumea occidentala si a inspirat aparitia unui nou gen de literatura pentru copii.


Peter Cottontail (Peter , coada de bumbac) reprezinta o reinventare a iepurasului de Paste , un simbol vechi de secole , cu o origine invaluita in mister.Cel mai probabil , iepurasul de Paste provine din tarile nordice europene , posibil din Germania , tara in care acest personaj si-a facut aparitia in literatura secolului XVI.Iepurele de Paste , alaturat unui cos cu oua vopsite in diverse culori , poate semnifica fertilitatea si inflorirea aduse de primavara .Ouale , reprezinta , in acelasi timp , renasterea si reinvierea , fapt ce le leaga de sarbatoarea religioasa a Pastelui , comemorand invierea lui Isus.


In timpurile moderne , iepurele si-a gasit cu usurinta un loc in lumea desenelor animate , in asemenea masura incat celebrul Bugs Bunny a devenit unul din simbolurile lui Disney si a companiei Warner Bros. Studios.Bugs Bunny poate fi interpretat ca o reprezentare a nelinistitului adolescent , gata mereu sa intre in necazuri , sa dea o replica imprevizibila , sau sa descopere conventionalismul ascuns in viata de zi cu zi.

Versiunea adulta a iepurasului a aparut in secolul XX gratie imaginatiei lui Hugh Hefner , creatorul magazinului Playboy.Logo-ul iepurasului Playboy , recunoscut in toata lumea , a devenit un insemn al eliberarii sexuale si al unui stil de viata apropiat de hedonism , caracterizat de cautarea satisfacerii placerii.
Hugh Hefner nu vindea doar pozele senzuale ale femeilor frumoase .Revista Playboy ii povatuia pe barbati ce fel haine sa poarte , ce muzica sa asculte , ce anume sa bea si unde anume sa bea un paharel.Iepurasul Playboy a devenit , in timp , o personificare a a stilului de viata Playboy.Hefner si-a extins influenta prin deschiderea de cluburi Playboy in toata lumea , localuri in care femeile frumoase , imbracate in costum de iepuras , au devenit emblematice pentru anii 60.

Datorita semnificatiei unui stil de viata “eliberat” si a simbolismului libertatii sexuale , iepurasul Playboy este un tatuaj popular atat printre barbati, cat si printre femei.- TATUAJELE INDIENILOR NATIVI AMERICANIModelele grafice si simbolurile tatuajelor indienilor americani , asemeni celor polineziene , acopera o marie arie culturala , specifica diferitelor traditii tribale.

Tatuarea traditionala nord-americana a disparut aproape intru totul , cu cateva mici exceptii , datorita colonizarii europene si presiunii inerente exercitate asupra indienilor pentru a-si abandona traditia spirituala si practicile culturale.

Triburile din federatia indienilor Iroquois s-a distins , in special , prin tatuajele de clan si de identificare simbolica a indivizilor.
Federatia Iroquois , ajunsa la epogeu in secolele XV si XVI , caracterizata de un limbaj comun , era alcatuita din triburile Onondaga, Mohawk, Oneida, Seneca , Cayuga si Tuscarora , dar si Huron , Algonquin, Ojibway si Mohicani ( facuti cunoscuti de James Fenimore Cooper).

Tribul Mohawk era organizat intrei clanuri : Broasca Testoasa , Lupul si Ursul.Alte clanuri din federatia Iroquois erau Becata , Caprioara , Batlanul si Tiparul.Fiecare clan ingloba forme specifice de identificare , inclusiv tatuaje.

In America de est , in tribul Cree , barbatii erau impodobiti cu tatuaje faciale de o mare diversitate , in timp ce femeilor le era permis numai un model de tatuaj liniar.

In zona Marilor campii, arta tatuajelor era practicata atat de tribul Blackfoot (“picioarele negre”) , cat si Sioux , la cel din urma tatuajele fiind purtate numai de catre femei.

Zone a caror colonizare a avut loc relativ tarziu , precum Hawai , coasta de nord-vest a Pacificului , nordul Canadei si Alaska , au putut oferi informatii mai detaliate asupra traditiilor popoarelor indigene.In cazul Haida , exista sute de modele de tatuaje , precum cele ale clanurilor Vulturului, Corbului , Vanatorului de balene , Somonului , Pasarii colibri , Lupului, Ursului , Codului sau Broastei.
Pe langa tatuajele specifice clanurilor , s-au pastrat modele de tatuaje infatisand scene din mitologia si legendele Haida.

Din punct de vedere al credintelor si practicilor spirituale , multe culturi indigene din America de Nord erau caracterizate de forme de samanism in care lumea inconjuratoare , animalele , pamantul , incluzand plantele si copacii , erau purtatoare ale unor spirite specifice.Unele grupuri culturale includeau un Vraci sau un “Medic” , un Saman sau un Batran , o persoana recunoscuta a poseda daruri speciale , actionand ca un intermediar intre oameni si spirite.Mai ales animalele erau considerate a actiona ca spirite calauzitoare atat ale persoanelor , cat si triburilor.Mai multe din acest subiect in articolul : Animalele , simboluri si calauze spirituale .

Multe popoare tribale credeau in puterea magica a “saculetilor medicinali” , continand lucruri inzestrate cu forte speciale de protectie ale unui individ , si care , asemeni tatuajelor , serveau ca talismane , amulete sau farmece.Astfel de lucruri puteau fi pene ale unor pasari, gheare sau dinti de animale , plante , mici oase sau pietre.


- TATUAJE PE INCHEIETURA MAINIIMulti specialisti in tehnica tatuajelor, sustin ca incheietura mainii este locul cel mai potrivit pentru o astfel de decoratiune corporala , in special in cazul fetelor.Depinde , totusi, de cat de mult poate suporta cineva durerea si de cat de subtire este antebratul sau mana.Trebuie tinut cont de faptul ca un tatuaj are darul de a atrage privirea asupra unei parti a corpului.Un tatuaj pe incheietura mainii poate pune in evidenta o incheietura fina sau frumoasa , dar , pe de alta parte , poate fi foarte vizibil.In general , un astfel de tatuaj este preferat de femei (fiind asimilat unei bratari) , in timp ce barbatii opteaza adeseori pentru un tatuaj mai proeminent , localizat pe antebrat.

Intrucat incheietura bratului este de cele mai multe ori la vedere , un tatuaj amplasat in aceasta regiune are potentialul de a transmite lucruri esentiale despre purtatorul lui ( binevoitor sau sfidator , traditionalist sau rebel , minimalist sau sofisticat ).Pe de alta parte , faptul ca un tatuaj pe incheietura bratului trebuie sa se reduca la o mica dimensiune , el este ales de femei care vor sa transmita un efect subtil , dar puternic.Modelele cu flacari , stelute , flori , sau orice alte configuratii simple sunt potrivite pentru astfel de tatuaje.

Un design sub forma unei bratari se poate constitui intr-o piesa de “bijuterie” permanenta.Ies in evidenta mai ales motivele impletite , precum rozariile , nodurile celtice sau sarma ghimpata.Se pot folosi si tatuaje sub forma unui text , mai ales unele care confera o impresie misterioasa , precum cele in scrierea japoneza kanji sau cea hindusa.

Avertisment ! Datorita micilor tesuturi subcutanate , intepaturilor acelor de tatuat pot fi relativ dureroase , mai ales pe partea interioara a a mainilor .Tatuajele care necesita folosirea unei tente negre , precum cele ale complicatelor noduri celtice , pot aduce un plus de durere.Pe de alta parte , degetele pot fi relativ nedureroase , in cazul unor tatuaje executate in aceasta zona.

Trebuie avut in vedere ca durerile tatuarii sunt cu atat mai mari cu cat zona inteparii acelor este mai apropiata de mana si ca incretiturile provocate de indoirea mainii pot deforma desenul tatuajelor.

-TATUAJUL INGERULUITatuajul unui inger are , de obicei, semnificatii religioase.Ingerii sunt fiinte antropomorfice inzestrate cu aripi , avand rolul de mesageri ai lui Dumnezeu.

Solii inaripati apar in mai multe religii ca intermediari intre lumea materiala si cea spirituala , mai ales in crestinism . islamism si iudaism.

Cuvantul “inger” provine din grecescul “aggelos” , avand semnificatia de mesager.Ingerii sunt mentionati adesea in Biblie , nu numai ca mesageri ai lui Dumnezeu , ci si ca purtatori ai protectiei sau pedepselor lui.

Simboluri asociate frecvent cu ingerii sunt trambitele (trompetele) , harpele , sabiile , sceptrele si aripile.Ingerii sunt portretizati , in mod obisnuit , ca tineri barbati inzestrati cu aripi si cu aure in jurul capului.Reprezentarea ingerilor ca bebelusi de tipul lui Cupidon (in italiana , “putti”) a aparut abia in perioada renascentista.

Ca model de tatuaj , ingerul este un simbol al devotiunii, spiritualitatii si credintei , semnificand relatia cu Dumnezeu.De asemenea , ingerul reprezinta o calauzire , o protectie spirituala sau un insemn al rememorarii unei persoane dragi trecute in nefiinta.- TATUAJELE INIMII SACREInima sacra este un simbol medieval al sacrificiului lui Christos , specific mai ales bisericii catolice.Inima sfanta semnifica dragostea salvatoare a lui Dumnezeu ca sursa a iluminarii si fericirii . Flacarile si spinii reprezinta coroana de spini purtata de Christos in decursul patimilor lui pe cruce.
Ca model de tatuaj , Inima sacra de mari dimensiuni , in culori stralucitoare ( purtata pe piept sau imediat dedesuptul acestuia) , a devenit populara printre femei odata cu noua scoala de tatuaj .

Inima umana pulseaza in centrul tuturor credintelor religioase ale lumii , ca simbol al iubirii umane si divine.De-a lungul vremii , ea a devenit si o reprezentare a milosteniei , pioseniei , intelegerii , durerii si fericirii.

Inima sacra , probabil cel mai usor de recunoscut simbol al catolicismului , semnifica dragostea salvatorului Isus pentru intreaga omenire.Ea apare configurata sub forma unei inimi in flacari , strapunse de o lance sau cuprinse de o coroana de spini.Flacarile reprezinta dragostea si fervoarea spirituala.Ranile si coroana se refera la modul in care a murit Christos , sugerand , totodata , ingratitudinea omeneasca , sau remuscarea si penitenta.Lancea este arma cu care un soldat roman a strapuns trupul lui Christos , punandu-i capat zilelor.Din aceasta rana a tasnit un suvoi de apa si sange , devenite simboluri ale “izvoarelor mantuirii” si “fantanii vietii sacramentale din biserica”.

In iudaism , “inima” reprezinta miezul profund al unei persoane , nu numai din punct de vedere fiziologic , ci si ca salas al spiritualitatii.Din centrul emotional al inimii s-a revarsat dragostea catre divin.Psalmii cuprind nenumarate referinte la rolul inimii ca mijloc de comunicare intre Dumnezeu si oameni.In evanghelii , Isus vorbeste despre inima ca izvor al vietii , modestiei si bunatatii.

Sfantul martir Justin considera crestinii ca fiind “ sculptati din inima lui Isus”.Alti sfinti au mentionat adesea despre “apele vii care izvorasc din inima lui Christos”.Misticii crestinismului timpuriu declarau ca au primit viziuni despre Inima aflata in centrul unei coroane de spini.Iezuitii si franciscanii amplasau imagini ale inimii sacre pe copertile cartilor si pe zidurile bisericilor .In anul 1673 , a avut loc o fervoare religioasa prilejuita de viziunile despre Isus ale calugaritei franceze Marguerite Marie Alacoque.In aceste aparitii, Isus vorbea despre inima lui ca fiind “ arsa pasional de dragostea” pentru umanitate si a insarcinat calugarita sa proclame lumii aceasta iubire.Dupa moartea acesteia , episcopului orasului Marseilles a consacrat aceasta localitate Inimii sacre , astfel incat populatia din zona sa fie protejata de molime.


-TATUAJE CU INIMI (INIMIOARE)Un model clasic , tatuajul inimii , cu forma unui triunghi inversat , simbolizand , uneori , triunghiul pubian , este un simbol universal al feminitatii , folosit frecvent ca o reprezentare a dragostei romantice.

Inima este un etern simbol al iubirii , sentimentelor romantioase si a fortei vietii fiecarei fiinte umane.Mai multe despre acest subiect in articolul : Inima , simbol si semnificatie

Exista nenumarate variante de tatuaje ale inimii.

-Tatuajul inimii strapunse de o sageata . Sageata simbolizeaza energia directionata , penetrarea si izvorarea.Asociata cu inima , sageata reprezinta “intepatura” neplacuta adusa de dragoste.

- Tatuaje cu stele si inimi. Simbolizeaza fericirea si oportunitatile favorabile.

- Tatuajul mainilor cuprinzand o inima.Reprezinta o iubire , mai ales , materna sau paterna.

- Tatuajul inimii de aur este asociat cu constiinta de sine sau constiinta divinului.Simbolizeaza constientizarea faptului ca omul este parte a unui intreg.

- Tatuajul cu o inima neagra exprima durerea , doliul sau “noaptea adanca din suflet”.- TATUAJE CU INOROGIInorogii sau unicornii au fost populari in lumea tatuajelor la sfarsitul anilor 60 si pe parcursul anilor 70 , datorita asocierii lor cu o lume utopica a pacii si a unui misticism magic si spiritual in care totul era posibil.Alte tatuaje “magice” populare din aceasta perioada au fost dragonii , caii inaripati (Pegas) , si o galerie larga de vrajitori, vrajitoare si magicieni proveniti din lumea fabuloasa a trilogiei “Stapanul inelelor” a lui Tolkien.
Inorogul este o creatura imaginara simbolizand frumusetea , misterul , nobletea , forta si un temperament salbatic , imblanzit doar de puritatea sau castitatea unei fete.

Animalele fabuloase ale miturilor si legendelor sunt creaturi incropite de teama sau sentimentul de neajutorare al oamenilor.Nu este si cazul unicornului.Fiinta adesea binevoitoare , acest cal purtand pe frunte un singur corn a fost asociat cu castitatea si Fecioara Maria.Potrivit legendei , la vederea Maicii Domnului , unicornul s-a imblanzit pe loc si si-a pus capul in poala acesteia.

Intrucat conform legendelor medievale , numai o fecioara putea imblanzi un inorog , magicul animal a devenit o emblema a fidelitatii maritale.Asa cum era de asteptat , cornul imorogului a fost inzestrat cu proprietati afrodisiace.

In heraldica , unicornul este infatisat cu o coada de leu si cu copite de capra , aspecte simbolizand capacitatea acestui animal de a se elibera de orice fel de stapanire.Alaturarea unui lant rupt semnifica imposibilitatea ca aceasta creatura sa fie capturata din nou.- TATUAJE CU INSECTEInsectele , creaturile predominante ale pamantului, sunt catalogate in peste 800.000 de specii .Inspirand oroare sau admiratie , ele pot avea o intepatura fatala ori pot constitui o parte importanta din dieta oamenilor.Tatuajele insectelor lasa loc , adeseori, unei adevarate revarsari de imaginatie si unei subtile tehnici a detaliului .

Cele mai populare insecte reprezentate in tatuaje sunt scarabeul , gargarita si fluturele.Alte varietati pot fi preferate datorita conexiunii lor cu legende sau mituri specifice.

Paianjenul , de exemplu, a fost un motiv popular al antichitatii grecesti.In mitologia elena , Athena era respectata ca zeita protectoare a tesutului.O tanara sateanca foarte priceputa in arta textila , Arachne , laudata la un moment dat ca ar fi deprins acest mestesug de la insasi Athena , a ras de zeita , pretinzand ca o poate intrece in propriul ei domeniu.Manioasa , Athena a provocat-o pe tanara la o competitie.Arachne a ales ca subiect al panzei ei relatiile intime ale zeilor cu muritorii , fapt ce a scos-o din sarite pe zeita si a determinat-o sa rupa in bucati opera tinerei fete.Pentru a scapa de razbunarea Athenei , Arachne s-a spanzurat, insa zeita a transformat-o intr-un paianjen , ca pedeapsa pentru vanitatea ei.Din acest mit provine denumirea de arachnide data familiei paianjenilor.
Scorpionii fac parte si ei din Arachnida.In Borneo , tatuajele scorpionilor sunt inzestrate cu darul de a alunga spiritele rele.

Alte modele populare ale tatuajelor cu insecte

- Tatuaje cu gandacei .Folosite , mai ales , pe glezne sau umeri.
- Tatuaje cu fluturi.Cele mai populare tatuaje cu insecte , sunt amplasate , de obicei, pe omoplati sau partea inferioara a spatelui.
- Tatuaje cu libelule .Localizate , in special , pe partea inferioara a spatelui si pe glezne.
-Tatuaje cu fluturi de noapte (molii).Asemanatoare tatuajelor cu fluturi, aceste reprezentari grafice pot fi intalnite pe solduri sau pe umeri.
- Tatuaje cu gargarite.Pe locul trei ca popularitate , dupa fluturi si libelule , aceste tatuaje sunt preferate , de obicei, pe glezne.
- Tatuaje cu scarabei.Populare datorita implicatiilor spirituale si asocierii cu antica civilizatie egipteana , aceste tatuaje sunt preferate in zone precum partea superioara sau cea inferioara a spatelui.
- Tatuaje cu furnici.O alegere mai rara , aceste tatuaje pot fi regasite catarandu-se pe orice parte a corpului, asa cum fac in viata reala.
-Tatuaje cu lacuste.Modele multicolore de tatuaje , intalnite adesea pe umeri.
-Tatuaje cu albine.Preferate de gradinari si de iubitorii mierii, sunt amplasate , de multe ori, pe glezne sau pe sale.
-Tatuaje cu viespi.Temute in viata de zi cu zi , viespile pot reprezenta teme subtile in arta tatuajului.Modelele cu viespi se creaza , in special , pe umeri si glezne.
- Tatuaje cu calugarite.Aceste insecte cu o infatisare stranie pot da prilejul unor tatuaje extrem de elaborate.Sunt preferate pe umeri si omoplati.
- Tatuaje cu omizi .Pot fi populare din cauza asocierii lor cu fluturii si a procesului lor de metamorfozare.Sunt create , mai ales , pe umeri si glezne.


- TATUAJELE IRISILOR

Vezi Tatuajele florii de iris.

- TATUAJE IRLANDEZEVechile popare ale insulelor britanice au fost caracterizate printr-o mare mobilitate , mai ales in zona de nord , unde exista un infloritor comert intre Irlanda si Scotia zilelor noastre.Ambele regiuni au purtat ranile a numeroase invazii , populatia indigena fiind asimilata sau alungata de valurile succesive de celti , gali, romani , vikingi , saxoni si normanzi.


Atat celtii ,cat si vikingii erau cunoscuti pentru practica tatuarii.De fapt , arta celtica si cea scandinava prezinta numeroase similitudini . In ambele culturi apar noduri complicate si elaborate , spirale si fapturi zoomorfice cu membrele intrepatrunse pana la confuzie.Arta celtica , in special , a generat un bogat domeniu al tatuajelor .

In perioadele dintre invazii , irlandezii au fost adeptii unui sistem religios samanist , in care plantele , animalele , copacii sau chiar anumite locuri erau purtatoare ale unor spirite specifice.In ciuda crestinizarii, poporul irlandez a pastrat credinta in “omuleti” , spiridusi si spirite.

Alte simboluri particulare ale Irlandei, intalnite si in arta tatuajului, sunt Sf. Patrick , spiridusii (leprechauns) , harpa si trifoiul cu patru foi.- TATUAJE CU ISUS CHRISTOSMijloace de afirmare a credintei crestine , tatuajele reprezentandu-l pe Isus Christos il infatiseaza adesea pe acesta in momentul rastignirii pe cruce.De cele mai multe ori , este utilizata imaginea clasica , in care fata ii este inconjurata de o aureola , iar capul ii este acoperit de o cununa cu spini.

In perioada anilor 60 si 70 , caracterizata de sex , droguri si rock-and-roll , una din caile prin care crestinii devotati isi dovedeau convingerile a fost cea a tatuajelor religioase , inclusiv cele configurandu-l pe Isus Christos.

Dictionarul tatuajelor (simboluri si semnificatii) , Litera H

-TATUAJELE HAIDAHaida , un popor indigen nord-american de pe coasta de nord-vest a Pacificului , este renumit in intreaga lume pentru frumusetea si complexitatea artei tatauajelor.Arta reprezentativa Haida , intalnita nu numai in tatuaje, ci si pe stalpi totemici , in sculpturi si picturi , deriva din stravechile blazoane ale clanurilor.Haida a fost la un moment dat una din cele mai tatuate populatii din lume , modelele lor de tatuaje fiind printre singurele care foloseau culorile , in special rosul si negrul.

Blazoanele Haida reprezentau adevarate cronici ale evenimentelor mitologice din istoria unei familii sau unui clan , mai ales atunci cand unul dintre stramosi era cunoscut pentru relatia sa cu o fiinta spirituala , intr-un context supranatural.Adeseori, povestirile referitoare la un astfel de eveniment erau narate si retransmise din generatie in generatie , ca un mod de singularizare a unei familii sau unui clan , reflectand o anumita pozitie sociala din societatea Haida.


Cele doua clanuri majore Haida erau Corbul si Vulturul , cu numeroase subclanuri , simbolizate de Urs , Broasca , Pasarea colibri , Castorul , Lutra , si altele.- TATUAJE HARLEY DAVIDSON / MOTOCICLETETatuajele sunt adesea asociate cu motociclistii si motocicletele , in special cu Harley-Davidson , legendarul simbol al soselelor americane si un potent insemn al libertatii.

Proprietarii de motociclete Harley-Davidson nu sunt atrasi , de obicei, in alegerea lor de faptul ca aceasta marca ar fi cea mai buna din lume , ci de mistica masculina inglobata in Harley , de simbolismul “bikerului liber” ca o forma de reprezentare a individualismului american , dar si a “baietilor rai” si a imaginii macho.


William Harley si Arthur Davidson au produs primul prototip al motocicletei lor la inceputul anilor 1900. In timpul celui de-al doilea razboi mondial , compania a livrat fortelor militare americane peste 20.000 de exemplare , iar la debutul anilor 1920 a devenit cel mai mare producator de motociclete din lume.Rezervorul de benzina HD sub forma aerodinamica a unei lacrimi , aparut in anii 1829 , a inceput sa fie decorat in anii 30 cu emblema art deco a unui vultur.Compania Harley-Davidson a castigat o mare popularitate , fiind asimilata cu patriotismul american atunci cand si-a donat intreaga productie cauzei celui de-al doilea razboi mondial.Hoolywood-ul a contribuit prin filmele din anii 1950- 1970 la consacrarea imaginii Harley-Davidson ca un simbol al “baietilor rai” (“bad boys”).


Pentru fanii Harley , numele firmei si logo-ul inaripat inspira un adevarat cult , incluzand un cod al imbracamintii si ritualuri ocazionale , precum cel al rularii pe sosele in largi grupuri de motociclete.Numele de brand Harley-Davidson implica o anumita cultura , un stil de viata specific si un spirit de grup adesea exclusivist.

Modelele de tatuaje Harley-Davidson fac uz mai ales de logo-ul HD , incluzand , totodata , elemente simbolice patriotice americane , precum Vulturul golas american sau stelele si dungile steagului american.Alte imagini reprezentative sunt componentele motoarelor ( bujii, pistoane , biele).

Ca un omagiu adus filozofiei bikerilor “Live Fast, Die You, Leave a Good-looking Corpse” ( “Traieste in viteza , mori tanar , lasa in urma ta un corp frumos”) , multe tatuaje infatiseaza cranii umane , simboluri ale unei vieti scurte si trecatoare.-TATUAJELE HARPEIDesi harpa este un simbol asociat de multa vreme cu Irlanda si irlandezii , putini oameni sunt familiari cu originile acestui simbol.Insula de Smarald (Emerald Isle) este reprezentata de un steag verde , semnificand stravechea traditie galica.Pe fundalul drapelului este infatisata o harpa , un simbol avandu-si originea in trecutul mitic al Irlandei.Aceasta flamura a devenit cunoscuta sub numele de “Steagul verde”.

Dagda , zeitatea suprema din mitologia irlandeza , obisnuia sa poarte o harpa , impreuna cu un cazan si o bata.Harpa, bogat ornamentata , confectionata din lemn de stejar , reprezenta muzica si poezia.Atunci cand Dagda canta la harpa , oamenii puteau fi siguri ca anotimpurile vor veni in succesiunea lor fireasca.Legenda povesteste cum Dagda a fost rapit de catre inamici , iar harpa sa a ramas spanzurata de perete, acoperindu-se zi de zi cu praf.La chemarea lui Dagda, insa, harpa a sarit drept in mainile zeului , omorand in calea ei noua inamici.


Potrivit traditiei, steagul reprezentand o harpa pe un fundal verde a fost creat in 1642 de catre nationalistul irlandez Owen Roe O’Neill si a capatat popularitate in timpul numeroaselor revolte impotriva Angliei.Dupa ce , la inceputul secolului XIX , a fost inzestrata cu o pereche de aripi , harpa de pe drapel a devenit cunoscuta sub numele de “Maid of Erin” (“fata lui Erin”) .Ea a fost incorporata in steagul familiei regale britanice , aparand in unul din cele patru dreptunghiuri , in parte inferioara din stanga. In zilele noastre , harpa (fara aripi) este insemnul presedintelui Irlandei.


In secolul XIX , emblema harpei pe fundal verde a fost reprezentativa pentru luptatorii dedicati uniunii Irlandei. Emblema a devenit sinonima cu cauza , fiind folosita adeseori la sfarsitul secolului de catre Daniel O’Connell , conducatorul unei miscarii rebele.Totodata , acest simbol a fost afisat in timpul demosntratiilor pasnice de respingere a uniunii cu Anglia.


Ca simbol al tatuajelor, harpa evoca “nemaipomenita frumusete” a Irladei , asa cum o descrie William Butler Yeats intr-un poem dedicat rebeliunii irlandeze din anul 1916.
Pe de alta parte , modelul de tatuaj al harpei reprezinta mistica , maretia si frumusetea muzicii , limbajului si poeziei irlandeze , dar si independenta, loialitatea , mandria si lupta de afirmare a identitatii a poporului irlandez.-TATUAJE HENNA

Tatuajele Henna sunt ornamente corporale cu vopsea nepermanenta avand la baza o crema cu henna , create pe startul superficial al pielii . Procesul tatuarii cu henna poarta numele de Mehndi.Tatuajele , avand o culoare castanie , se sterg de-a lungul timpului , de obicei in 2-3 saptamani , in functie de tipul de henna folosit si de modul de ingrijire a a pielii din zona respectiva.Se pare ca este aproape imposibil ca un tatuaj henna sa dispara altfel decat pe calea naturala.Totusi, dupa parerea unora , aplicarea zilnica de peroxid de hidrogen poate avea efecte notabile.

Mehndi este un tip popular de impodobire a corpului in Asia de Sud , Orientul Mijlociu , America de Nord si Somalia.

Tatuajele henna sunt utilizate ca o solutie de compromis pentru cei care nu doresc sa aiba un tatuaj permanent.


-TATUAJUL HERUVIMULUIHeruvimii sau ingerii sunt modele de tatuaje religioase , care evoca credinta si confera purtatorului un sentiment de protectie si calauzire spirituala.

Heruvimii sunt ingeri infatisati asemeni unor copilasi , de obicei, baietei.Din punct de vedere istoric , personajele inaripate cu o forma umana dateaza dintr-o perioada anterioara Bibliei , avand originea in miturile si legendele asiriene.Fapturile inaripate sunt vazute adesea ca mesageri sau calauzitori.In lumea ebraica , heruvimii sunt entitati supernaturale mentionate frecvent in Vechiul Testament si in Torah.


Conceptul heruvimului ca un “inger-copil” a aparut in Italia renascentista , un astfel de personaj fiind cunoscut sub numele de “putti”.

Heruvimii sunt folositi de multe ori in tatuaje moderne pentru evocarea sau comemorarea unei fiinte iubite care a parasit aceasta lume.


-TATUAJE HINDUSEOriginar , cuvantul “hindu” inseamna “cei care traiesc pe celalalt mal al raului Indus” , in limba sanscrita avand forma de “sindhu”.Esenta spirituala a hindusilor este inglobata in cele mai vechi scripturi din lume , Vedele sau “cunoasterea Domnului”.

In hinduism , punctul originar suprem al absolutului si divinului este numit “Brahman”.Un concept bogat in semnificatii , Brahman este reprezentat de o miriada de zei si zeite . Orice aspiratie spirituala umana este asociata cu o vasta procesiune de divinitati ce pot fi invocate.In hinduism , diversitatea naturii , de origine divina , este daruita oricarei fiinte umane.Hinduismul permite o varietate aproape infinita de de cai de accedere catre Dumnezeu si divin.Orice templu, simbol sau imagine este acceptata atata timp cat ajuta o persoana sa fie insufletita de spiritul Domnului.


Zeitatile “Marelui Copac” , denumite “Trimurti” , sunt Brahma, Vishnu si Shiva. Vestitele lor consoarte sunt Saraswati, Laxmi si Parvati.Domnul Krishna , cunoscut pentru spiritul sau ludic si marea-i intelepciune , este una dintre cele mai iubite divinitati hinduse.Zeii si zeitele nu sunt , insa , limitate de incorporarea intr-un trup uman.Multe zeitati iau forma animalelor , precum Hanuman , zeul maimuta si Ganesha , zeul elefant.Imaginile si sculpturile acestor divinitati sunt raspandite pe tot cuprinsul Indiei, in bordeiele cele mai umile , dar si in cele mai marete temple.

Cu un panteon atat de bogat , hinduismul a dezvoltat credinta ca toate adevaratele cai religioase sunt fatete ale iubirii lui Dumnezeu.Prin urmare, religia hinduista nu pretinde un monopol spiritual sau salvarea sufletelor .

“A fi cat mai aproape de Dumnezeu.”Acesta este scopul fundamental al hinduismului.In cautarea Domnului , fiecare hindus calatoreste pe drumul care se potriveste cel mai bine naturii sale interioare.Diferite practici spirituale sunt numite Yoga , ele fiind metode practice de aducere a corpului , emotiilor , vointei sau intelectului in comuniune cu sufletul universal.Conform naturii specifice a fiecarui individ , un anumit stil de Yoga poate fi mai eficient dcat un altul.O persoana care adera la Yoga experimenteaza cele mai bune mijloace de a se armoniza cu divinul , de a atinge telul Moksha sau libertatea.


Scripturile Hindu , in care Vedele reprezinta doar o parte , constitue o culegere de texte sacre consacrate studiului filozofiei si spiritualitatii.Varietatea acestor texte a dus la constituirea de diverse secte , fiecare calauzindu-se dupa propria-i interpretare. Cu o conditie , insa : credinta in divinitatea Vedelor nu este optionala.Aceste invataturi primordiale fixeaxa identitatea religiei hinduiste , o cale spirituala despre care se crede ca nu are inceput si sfarsit.Creatia Vedelor nu este atribuita nici unei fiinte umane particulare.De fapt, se considera ca nici nu au fost create de cineva anume. Ele au existat din vremea miturilor originare , infinite si eterne asemeni insesi Creatiei .


Lucrul comun tuturor sectelor sau orientarilor hinduse este credinta intr-un Dimnezeu atotcuprinzator.
Pe de alta parte , toti hindusii cred in ciclurile fara sfarsit ale creatiei.Energie creatoare a universului este activa in permanenta , a fost si va fi mereu asa.Potrivit “legii ciclurilor” , existenta ca intreg reprezinta o trecere continua prin stadiile creatiei , fiintarii, disparitiei si a unei alte integrari in acest fenomen ciclic.


Puterea din spatele creatiei este Brahman.El este atotputernicul , atotstiutorul , atotiertatorul , omniprezent si fara o forma anume.Atunci cand apare o dificultate care sta in calea fericirii sau statutului cuiva , aceasta este datorata lucrurilor facute nu numai in aceasta viata , ci si in cele anterioare.Acest mecanism al cauzei si efectului este cunoscut sub numele de Karma.

Legea Karmei statuteaza ca fiecare dintre noi este produsul infinitului sau trecut , ca fiecare fiinta umana isi creaza destinul prin gandurile, cuvintele sau faptele sale.Nimeni decat noi insine este responsabil pentru fericirea sau suferinta noastra.Fiecare viata sau reincarnare este un prilej de a actiona mult mai responsabil , anuland , in acest fel, efectele negative ale karmei trecute.In acest sens , oamenii sunt conducatorii propriului destin.Hindusii sunt patrunsi de credinta ca , gratie vointei noastre infinite, suntem cu adevarat liberi.Potrivit legei Karma , chiar si natura trebuie sa se supuna vointei unei fiinte umane.

Hindusii cred ca sufletul (Atman) se reincarneaza iarasi si iarasi , pana cand fiecare suflet trece de Karma si ajunge la treapta suprema a eliberarii (Moksha).Telul sufletului este eliberarea si , atata timp cat un om este sclavul timpului si al spatiului, aceasta libertate nu poate fi obtinuta.Atunci, insa, cand “natura iti cade la picioare’ , nu mai exista nici viata si nici moarte , nici bucurie , nici suferinta ; un individ care atinge aceasta stare nu mai este atasat de placere si durere ; el traieste fericirea suprema.


Ce este sufletul ? Diversele secte hinduse au opinii diferite, fiind de acord, insa, asupra imortalitatii acestuia.Acelasi suflet atotintelept isi are salasul in toate fiintele umane si in toate animalele.Ele se pot manifesta in mod diferit , dar sufletul ramane acelasi.Din aceasta filozofie se desprinde ideea comuniunii tuturor speciilor , a intregii creatii.Tot ce este viu este sacru.

“Fiecare suflet este potential divin”, marturisea Swami Vivekanada. “Scopul consta in a manifesta aceasta divinitate prin controlul naturii, atat a celei externe cat si a celei interne.Poti face aceasta prin actiune (Karma Yoga), venerare (Bhakti Yoga), meditatie (Raja Yoga), sau filozofie (Jnana Yoga). Prin una sau mai multe din aceste tehnici poti deveni liber.Aceasta este deplinatatea religiei.Doctrinele , dogmele , ritualurile , cartile sau templele nu sunt decat detalii secundare”.

Dictionarul tatuajelor (simboluri si semnificatii) , Litera G

-TATUAJELE GANESHAGanesha , zeitatea zoomorfa cu corp uman si cap de elefant , este una dintre divinitatile cele mai populare din panteonul religios indian.Zeu al succesului si distrugator al obstacolelor , atat materiale , cat si spirituale , Ganesha este divinitatea oricarui om , imaginea lui putand fi intalnita atat in casele saracilor cat si in palatele celor avuti.Ca zeu asociat cu invatatura si comertul , Ganesha este venerat in comunitatile indiene din intreaga lume.

Ca si tatuaj , Ganesha este un insemn al puterii si sansei celor care se pregatesc sa treaca un examen sau care sunt pe cale de a porni pe un nou drum in viata.

Sarpele este o figura frecventa in reprezentarea lui Ganesha , el aparand incolacit la gatul , gleznele sau talia zeului , sau tinut in mainile acestuia.Sarpele , simbol al nevoilor noastre primare , semnifica transformarea energiilor care se ridica de-a lungul ierarhiei energetice a trupului , de la treapta sexului pana la cea a supraconstientizarii.
Ganesha este asociat cu chakra (centrul energetic) plexului solar , un vortex al trasformarii , un spatiu din care se extinde forta divina.

In reprezentarile artistice hinduse , Ganesha este portretizat ca sezand , dansand sau infruntand demonii .In mainile sale ( uneori doua , alteori patru) el tine un rozariu reprezentand continuitatea cautarii cunoasterii si o tepusa sau o secure cu care alunga obstacolele din calea oamenilor si ii indeamna pe acestia pe drumul lor de implinire spirituala.Adeseori , el poarta un lat , necesar in prinderea necazurilor sau dificultatilor care presara viata umana.
Atunci cand apar dulciuri alaturi de Ganesha , ele semnifica dulceata sufletului (atman).Capul de elefant al lui Ganesha este un simbol al lui Atman si al intelepciunii , in timp ce bustul sau sugereaza eterna vibratie a cosmosului (Om).Corpul sau simbolizeaza maya , lumea materiala a iluziei.Burta uriasa a lui Ganesha , prezenta in unele reprezentari populare , contine “oul cosmic” al trecutului , prezentului si viitorului.

Intr-una din legendele referitoare la geneza lui Ganesha , se spune ca atunci cand acesta era mic copil , fiu al lui Shiva si Parvati , s-a ranit grav la cap.Pentru a fi salvat trebuia sa I se inlocuiasca capul , iar prima fiinta disponobila care a aparut in acele momente a fost un elefant.

Mitologia hindusa povesteste cum inteleptul Vyasa i-a cerut lui Ganesha sa transcrie textele sacre Mahabharata.Inainte de a i se dicta , Ganesha a insistat , insa , sa fie facut sa inteleaga semnificatiile adanci ale acestor invataturi.Din aceasta cauza , Ganesha a devenit respectat ca un zeu al educatiei.Totodata , el este un simbol al straduintei etice constiente.
Divinitate a prudentei si intelepciunii, Ganesha este asezat la loc de cinste in domeniul afacerilor.Binecuvantarile sale sunt cautate de catre cei ce se implica in tranzactii , urechile sale mari reprezentand bunavointa lui de a asculta rugaciunile credinciosilor sai.El este onorat la inceperea ritualurilor religioase si inainte de inceperea unei lucrari implicand scrierea sau invatatura.

Ganesha este cunoscut nu numai pentru inlaturarea obstacolelor , ci si pentru crearea lor , in scopul de a amana sau impiedica o actiune paguboasa sau periculoasa.
Zeul Ganesha este respectat , de asemeni , ca distrugator al mandriei , vanitatii si egoismului.El este asociat cu culoarea rosie si cu parfumul de lemn de santal.


- TATUAJE CU GARGARITEGargarita este asociata , in culturile de pe intregul cuprins al lumii , cu norocul si sansa.

Pentru taranii din Franta si Anglia , ea era un semn al vremii bune.
In Suedia si in alte regiuni europene , intalnirea unei gargarite reprezenta noroc in aflarea iubirii adevarate.
In unele culturi asiatice , se crede ca gargarita intelege limba oamenilor si este binecuvantata de catre Dumnezeu.

In Europa medievala , intr-o perioada in care o invazie de insecte afecta culturile agricole , taranii au cerut ajutorul Fecioarei Maria.Legenda spune ca , in scurt timp , au aparut gargaritele , care au devorat toate insectele daunatoare si au salvat , in acest fel , recoltele.Drept urmare , taranii au inceput sa numeasca gargaritele “ Gandaceii Doamnei Noastre” , si apoi , “Gandaceii Doamnei” (Lady Beetles).(De aici , se spune , provine numele actual al gargaritei in limba engleza , “Ladybug”= “gandacul doamnei”).In aceasta superstitie , aripile rosii ale gargaritei reprezinta mantia fecioarei Maria , iar punctele negre semnifica bucuriile si necazurile mamei lui Isus.

Iata alte cateva cateva superstitii populare despre gargarita :

-O gargarita care se aseza pe o persoana ii aduce acesteia noroc.

- Cand o gargarita “aterizeaza” pe un bolnav , ea are darul de a-i alunga acestuia boala.

- Daca o gargarita coboara pe mana unei femei recent maritate , numarul de puncte negre de spatele insectei va reprezenta numarul de copii pe care ii va avea femeia.

- Gasirea unei gargarite este un semn de noroc ( cu cat mai rosie gargarita , cu atat mai mare norocul).

- O gargarita asezata pe hainele tale , prevesteste ca iti vei schimba in curand garderoba.

- Numarul de puncte negre de pe aripile unei gargarite semnifica numarul de luni fericite pe care le mai ai de trait.

- In folclorul din SUA , daca prinzi o gargarita care iti zboara prin casa , trebuie sa ii numeri punctele negre , afland , in acest fel , cati dolari vei gasi in curand.

- Daca o gargarita ti se aseaza pe mana si , apoi , isi reia zborul , inseamna ca ve fi vreme buna in urmatoarea duminica.

- Omorarea unei gargarite aduce necazuri si ghinioane.

- Pentru a afla din ce directie va apare iubituil viselor lor , fetele prindeau o gargarita si apoi , o eliberau cantand : “Gargarita , gargarea / Zboara la iubirea mea”.


Gargarita este unul din insemnele americane pentru Delaware, Massachusetts, New Hampshire, Tennessee si Ohio.-TATUAJE CU GARGUI / GRIFONIModele de tatuaje din ce in ce mai populare , garguii sunt cunoscuti mai ales ca ornamente arhitecturale specifice Evului Mediu.Exista credinta ca hidosenia si aspectul lor grotesc au potentialul de a alunga spiritele rele , protejand , in acest fel , cladirile si pe ocupantii acestora.Figurile garguilor actionau asemenea unor amulte sau talismane de protectie.

Oamenii din Evul Mediu pretindeau ca apa de ploaie scursa de pe acoperisuri se transforma in apa sfintita atunci cand iesea din gurile garguilor.Aceste figuri umanoide erau inzestrate , de obicei, cu gheare , ciocuri , coarne , aripi, cozi , si solzi.Cuvantul “gargui” provine din limba latina , avand semnificatia de “gat” sau “inghitire”.

In Egiptul antic , garguii erau folositi ca vase ceremoniale de spalare amplasate pe acoperisurile templelor.
In Grecia antica , fantanile din marmura din care tasnea apa aveau adesea forma unor capete de lei.
Garguii au aparut , in special , ca decoratiuni ale catedralelor europene medievale.

Nu toti garguii sunt folositi pentru preluarea apei de pe acoperisuri.Unele dintre aceste sculpturi au o functiune pur ornamentala , fiind numite adesea “himere”.Himerele sunt animale mitice intalnite in mai multe culturi stravechi (Grecia , Egipt , Persia , China) , ele fiind compuse din combinatii ale trasaturilor unor diferite animale.

Una din cea mai vestite himere este grifonul , legendara figura cu corp de leu , cap si aripi de vultur.Grifonul a fost un motiv popular in heraldica si blazoane , intrucat atat leul cat si vulturul erau considerate a simboliza nobilimea.


Asemeni tatauajului reprezentand un craniu uman , tatuajele cu gargui sau grifoni inglobeaza o componenta majora de protectie.Imaginile inspaimantatoare ale acestor tatuaje sunt considerate a avea darul de a alunga spiritele rele sau fortele malefice care stau mereu la panda.- TATUAJELE (SOPARLEI) GECKOSoparla gecko este un model de tatuaj foarte popular in universul bogat al tatuajelor tribale polineziene.
Vazut ca posesor al unor puteri supranaturale , in jurul lui gecko plueste o aura de teama si respect.Polinezienii cred ca atunci cand un gecko verde “rade” in fata unui om, aceasta este o terbila prevestire a unor boli si a ghinionului.

Asemeni capacitatii soparlei de a se separa de coada pentru a scapa de un pericol , totemurile soparlei semnifica principiile renuntarii la ceea ce nu este vital pentru noi , in scopul autoprotectiei sau a conservarii fiintei.-TATUAJE CU GHEISECuvantul japonez “gheisa” inseamna “persoana de arta” ; o adevarata gheisa se spune ca ca isi traieste viata asemeni unei opere de arta.Pentru occident notiunea de gheisa este incarcata de mister si ambiguitate.Machiajul de culoare alba , asemeni unei masti , ii ascunde orice emotie , peruca traditionala neagra ii este impodobita cu clopotei , iar corpul micut este infasurat strans intr-un kimono frapand prin culori si croiala , legat cu un brau larg (obi). In sandalele-i micute , picioarele ei acoperite cu ciorapi albi isi arata gratia in pasi mici , negrabiti.Culoare consacrata a gheisei , rosul este regasit in matasea fina a chimonoului ei.Se crede ca rosu simbolizeaza fertilitatea , iar purtarea unei lenjerii intime stacojii este esentiala pentru sanatatea organelor reproductive.Rujul gheisei, de asemeni de culoare rosie , era confectionat din petalele stacojii ale florilor.

Tatuajele reprezentand gheise au aparut in modele populare pe brate si pe tors , atat la femei cat si la barbati.Cu toate acestea , acest tip de tatuaj nu este des intalnit in Japonia , tara in care gheisa si arta ei specifica sunt considerate doar ca atractii turistice sau reminiscente ale trecutului.


In perioada feudala veche, barbatii din Japonia se imbracau cu vestminte femeiesti , isi pictau cu alb fetele si dansau pentru samurai si nobili. Cateva secole mai tarziu , aceste practici au devenit atat de populare incat femeile au inceput sa ia parte la dansuri.In secolul XVIII , gheisele si-au castigat o mare popularitate printre barbatii bogati , aflati pe treptele inalte ale ierarhiei sociale.Extrem de costisitoare , serviciile unei gheise aduceau distractie si relaxare pentru clientii si invitatii de seama ai acestora , din casele de ceai exclusiviste din Kyoto.


O adevarata gheisa trebuie sa parcurga multi ani de invatatura , iar o astfel de educatie era foarte costisitoare.Tanara ucenica , numita “ maiko” , era initiata in manuirea instrumentelor muzicale traditionale si in executarea dansurilor stravechi.
Cantatul , caligrafia , poezia , ceremonia ceaiului , aranjamentul florilor si servirea corecta a bauturilor constituiau , de asemeni , domenii pe care trebuia sa le stapaneasca.Maiko era instruita cum sa asculte conversatia clientilor si stapanilor ei , cum sa se alature acesteia si cum sa onoreze un cod al tacerii asupra lucrurilor pe care le auzea.Succesul unei gheise depindea de talentul , sofisticarea , frumusetea si abilitatea ei de a se supune etichetei.

Viata personala a unei gheise era separata sever de casa de care apartinea aceasta.Desi i se permitea sa aiba un stapan / patron , de obicei un barbat bogat care isi putea permite o costisitoare amanta sau “danna” (iubita) , o gheisa nu era niciodata angajata pentru favoruri sexuale. Nu era ceva un lucru iesit din comun ca o gheisa sa ramana virgina toata viata .In ciuda legendelor occidentale , viata unei gheise era plina de responsabilitate si total nepotrivita unor relatii amoroase diverse.

In timpul anilor 1930 , pe masura ce Japonia s-a angajat in industrializare si a incepu sa adopte valorile si tendintele occidentale , casele gheiselor au fost considerate ca un obicei de moda veche.Apoi, dupa terminarea celui de-al doilea razboi mondial si ocupatia americana asupra Japoniei , lumea exclusivista a gheiselor a fost spulberata intru totul.Traditia gheiselor a fost adeseori gresit interpretata ca fiind una de natura sexuala , pentru ca ea se desfasura in spatele unor usi inchise.Totodata , confuzia a fost sporita de unele prostituate care au “imprumutat” prestigiul gheselor in scopul cresterii veniturilor lor profesionale.

Desi metodele traditionale de instruire a gheiselor continua sa fie prezente in Japonia , aceasta invatatura specifica este voluntara si este mult redusa in durata si continut.Casele gheiselor sunt extrem de putine , sunt foarte costisitoare , fiind rezervate in special turistilor.

Ca model de tatuaj , gheisa reprezinta simbolul expresiv al fiintei feminine , al puterii si misticii ei.Asemeni unei rare flori de orhidee , ascunse adanc in hatisurile junglei , gheisa este vestita pentru frumusetea ei, dar si pentru inaccesibilitate , fiind invaluita in visare , mit si aspiratie.

In unele tatuaje , gheisa este numai o parte a unei largi scene , in care poate apare un samurai venit in ajutorul ei , un dragon sau un demon.-TATUAJUL GHINDEIGhinda , apreciata pentru potentiala ei forta si fecunditate , este un raspandit simbol al regenerarii.Micul fruct din care apar semetii stejari, ghinda a fost privita in diferite culturi ca avand calitatile fertilitatii si rabdarii , ca o metafora a celor mici ambitionati de perseverenta realizarii unor proiecte marete.

In culturile stravechi , ghinda era un talisman de aparare impotriva spiritelor rele .
In Britania , purtarea unei ghinde garanta o viata lunga , norocul si calauzirea celor rataciti.Vechiul folclor englezesc proclama ca o femeie care purta asupra ei o ghinda era ferita de aparitia ridurilor.
Pentru Thor , zeul norvegian al tunetelor , stajarul era un copac sacru intrucat rezista loviturilor fulgerelor.Drept urmare , ghinda a devenit asociata cu protectia impotriva fulgerelor.

Motivul ghindei a fost gasit in statui si sculpturi antice , precum cele care o infatisau pe Artemis , zeita greceasca a vanatorii, sau pe Diana , echivalenta ei romana.Zeitele celtice erau atasate de ghinde datorita asocierii acestora cu fertilitatea si nemurirea.

In Anglia , stejarul si fructul sau , ghinda , au fost motive populare ale heraldicii, ca simboluri ale vechimii si puterii.Infatisata alaturi de frunzele de stejar , ghinda reprezenta o noua evolutie sau dezvoltare.
Apreciata de familiile regale , ghinda era prezenta in broderii si in modelele tesaturilor pentru haine , ca simbol al vietii si fertilitatii.

Druizii credeau ca stejarii sunt locuinte ale zanelor , elfilor si altor fapturi magice

Pentru indienii americani , ghinda reprezenta un aliment de baza in perioadele de lipsa a hranei. In Japonia , Coreea si Europa , ghindele erau inmuiate pentru a elibera taninul , si apoi uscate in vederea consumarii ca hrana.Legenda spune ca in Anglia anilor 1600 , sucul din ghinde facea parte dintr-o cura de vindecare a betivilor cronici.

In multe modele de tatuaje , ghindele sunt asociate cu veveritele.Un alt motiv popular de tatuaj este constituit dintr-o cununa de frunze de stejar si ghinde , un insemn stravechi al belsugului.
Un tatuaj reprezentand o pereche de ghinde semnifica ca posesorul acestuia este strans atasat de o credinta sau de o alta persoana.


- TATUAJE CU GHITARITatuajele reprezentand ghitari sunt apreciate de muzicieni .Modelele cu ghitari electrice sunt preferate de iubitorii muzicii rock , in timp ce acelea cu ghitari acustice sunt alese de amatorii de muzica country , folk sau muzica clasica.

Asemanatoare ghitarei , lauta si banjoul sugereaza istoria romantica a trubadurilor .
In timpurile in care lipseau cartile sau audienta era lipsita de educatie , muzicienii erau detinatorii unui larg repertoriu de cantece si istorisiri , ei reprezentand cronicarii anonimi ai popoarelor si culturilor .Viata unui cantaret , era dificila , fiind totodata invaluita in aura poeziei, iubirii si libertatii.- TATUAJELE GIRAFEIGirafa este un simbol al Africii , singurul continent al Terrei care gazduieste acest magnific animal.

Ca model de tatuaj , girafa poate reprezenta activismul unei persoane privitor la viata salbatica pe cale de disparitie sau referitor la mediul inconjurator , in general.Animal extrem de bland , girafa poate fi si un simbol al convietuirii pasnice.

Ca si ghid spiritual , girafa reprezinta puterea viziunii , intrucat este capabila sa priveasca in toate directiile.Cu picioarele pe pamant si cu capul in ceruri , girafa simbolizeaza echilibrul castigat prin adoptarea unei perspective largi, atotcuprinzatoare.

Desi este un animal docil , girafa a devenit in timp asociata cu puterea militara.In vremurile stravechi , ea era daruita imparatilor si regilor de catre ambasadori ce doreau sa castige favoruri si prestigiu politic.In Persia, in secolul XIV , o girafa a fost data in dar cuceritorului Tamerlane de catre sultanul Egiptului.Un imparat chinez , caruia ii fusese daruita o girafa din partea unor calatori intorsi din Africa, a considerat acest animal ca pe un simbol favorabil , asemanator miticului unicorn.
De asemenea , girafa este recunoscuta ca un simbol al pacii si intelegerii dintre rivali.

Iulius Cezar , la intoarcerea sa triumfala din Africa , a marsaluit pe strazile Romei in compania unei girafe si a unui elefant.
In Italia medievala , puternica familie Medici a fost portretizata de catre pictorul Vasari , de asemenea , alaturi de o girafa.De altfel , exista in Italia un oras numit Giraffa , care etaleaza magnificul animal ca un simbol al “contradei” sale. Contradele erau districte care , in perioada medievala , furnizau trupe pentru apararea impotriva oraselor-stat ostile.

In conceptia unor triburi africane precum bosimanii si Sotho , constelatia Crucii Sudului este vazuta ca o girafa.Conform traditiei, atunci cand aceasta constelatie coboara in ceruri, plutind deasupra coroanelor copacilor , inseamna ca a sosit vremea insamantarii campurilor.


- TATUAJELE GLOANTELOR

Vezi Tatuajele armelor si gloantelor .

- TATUAJE CU GNOMIGnomii sunt spiridusii rautaciosi din mitologia nord-europeana.Asemeni trolilor , le place sa traiasca sub pamant , fiind , potrivit legendelor sudeze , pazitori ale comorilor minerale. In aceasta postura , ei pot fi intalniti in cariere si mine , avertizandu-i , uneori, pe mineri asupra pericolelor iminente.

In jurul anilor 1850 , gnomii au inceput sa apara in gradinile germane sub forma unor figurine din teracota.Intrucat erau considerati a fi fiinte sarguincioase , prezenta lor in gradini era considerata benefica , mai ales noaptea , cand , potrivit credintei populare , prindeau viata si erau gata sa acorde o mana de ajutor oamenilor.

Dictionarul tatuajelor (simboluri si semnificatii) , Litera F

-TATUAJELE FLACARILOR / FOCULUICa modele de tatuaje , flacara si focul pot semnifica transformarea , distrugerea , pasiunea , farul calauzitor al cunoasterii , sau pot servi ca un avertisment afisat de catre o persoana care le poarta.Flacarile , focurile si arderea au fost utilizate adesea in riturile religioase si in simbolismul sacru.De exemplu, fumul eliberat de jertfele arse pe rug era imaginat ca purtator al rugilor si dorintelor celor credinciosi.

Puterea distructiva a focului a facut ca acesta sa fie temut si respectat.Un element distrugator incontrolabil , focul era privit si ca un aparator impotriva frigului , dar si ca o sursa de imprastiere a intunericului.Focul si flacarile din torte , lumanari , ruguri si candele reprezinta simboluri ale sperantei , luminii spirituale si cunoasterii.

Focul este unul dintre cele 4 elemente primare ( alaturi de pamant , apa si aer / vant) , si unul din cele 5 elemente primordiale din filozofia chinezeasca.In hinduism , focul este unul din cele 5 forte prin care se manifesta fiintele traitoare si este considerat un simbol esential , care trebuie sa fie prezent in toate ceremoniile religioase sacre.

In crestinism , focul este un simbol al Sfantului Duh , dar si o reprezentare a iadului.Dumnezeu si-a facut cunoscuta prezenta fata de Moise prin intermediul unui tufis in flacari.Totodata , flacarile sunt simboluri ale tentatiei si pacatului , si ale celui care le aduce , Satana.

In mitologia greaca , Prometeu este titanul venerat pentru fapta de a fi furat focul zeilor si a-l fi daruit oamenilor.

In iudaism , focul are , de asemenea , o semnificatie aparte ; lumanarile sunt aprinse cu ocazia sarbatorilor , pentru a separa sabatul de restul zilelor saptamanii , dar si ca o rememorare a mortii atotprezente .Un alt element important este “flacara eterna” , tinuta in cel dintai si cel de-al doilea templu , o flacara despre care se crede ca nu se stinge niciodata.

In mitologie , pasarea Phoenix este distrusa de foc , pentru a reinvia apoi din propria-I cenusa.In acest caz , flacarile sunt un simbol al renasterii si transformarii , si o reprezentare a ciclului vietii.


- TATUAJELE “FLEUR-DE-LIS”Fleur-de –lis este o reprezentarea stilizata a unui crin sau iris , cu o valoare atat decorativa , cat si simbolica , in special in heraldica.Prezenta in nenumarate blazoane auropene , fleur-de-lis este asociata in special cu trecuta monarhie franceza si cu actuala monarhie spaniola , fiind insemnul principal al Casei de Bourbon.

Un simbol stravechi al Frantei , fleur-de-lis apare pe marcile postale din aceasta tara , nefiind insa adoptat oficial de nici una din republicile franceze.Prin contrast , in monarhia constitutionala din Spania , acest simbol este asociat cu regele Juan Carlos si regatul Spaniei.In America de Nord , fleur-de-lis apare in regiunile fondate initial de Franta , precum Quebec si Lousiana , sau este asociata cu francofonii din diferite provincii canadiene.Fleur-de-lis este , de asemenea , emblema provinciei italiene Florenta (intemeiata in secolul XV de catre familia Medici) , si municipalitatii elvetiene Schlieren , Zurich.

Ca simbol religios , fleur-de-lis reprezinta Trinitatea si este un atribut iconografic al arhanghelului Gabriel , aparut adesea in scenele picturale infatisand vestirea sarcinii fecioarei Maria

- TATUAJE CU FLORIFlorile sunt modele de tatuaje mai mult decat potrivite fetelor si femeilor.Florile sunt intrupari subtile ale naturii si simboluri expresive ale ciclului nasterii , vietii, procrearii , mortii si reinvierii.Aproape fiecare floare are o semnificatie sacra sau simbolica in diferitele culturi ale lumii.In mod similar , diversitatea culorilor florei a inspirat un simbolism spiritual specific .

Forma florii, cupa ei cu o deschidere receptiva si rolul ei pasiv in fertilizare , a fost asimilata din timpuri stravechi ca un simbol al feminitatii.

Simbolismul florilor si-a piedut multe din valentele metaforice aparute inca din antichitate.El poate fi regasit in arta , folclor , literatura , si mitologie , dar si in vechile remedii ale tamaduitorilor si botanistilor.

Imediat dupa atotprezentul trandafir , irisul este floarea cu cea mai mare incarcatura simbolica.Intruchipat in zeita greaca a curcubeului , irisul purta sufletele femeilor catre lumea subpamanteana , devenind astfel o floare asociata cu moartea.De asemeni, zeita Iris era considerata un mesager al zeilor , fiind asociata cu vestile bune.Cele trei petale ale irisului simbolizau credinta, valoarea si intelepciunea.

In crestinism , irisul a devenit un simbol al Sfintei Treimi .Culorile sale , albastru si violet , au fost asociate cu fecioara Maria.Arhanghelul Gabriel este reprezentat adesea puratand aceasta floare atunci cand ii anunta Fecioarei vestea misiunii sale sfinte.
In Anglia medievala , nobilii au inzestrat irisul cu calitatea virtutii si l-au inglobat in sigiliile lor personale.

Violeta , hiacintul (zambila) si narcisa , toate sunt flori ale caror nume deriva din mitologia greaca.Violeta , de exemplu, si-a luat numele de la o nimfa indragita de catre Zeus.Pentru a se feri de gelozia sotiei lui , Zeus a preschimbat-o intr-o juninca si a plasat-o in mijlocul unui camp de violete (singurele flori cu care se putea hrani nimfa).In perioada Romei antice , violeta era o floare funerara si un simbol al pacii sufletesti.In epoca medievala , violeta a devenit o reprezentare a iubirii credincioase , modestiei si castitatii.

Anemona si macul sunt flori asociate cu moartea si somnul adanc.Cea de-a doua a fost instaurata ca un simbol al soldatilor cazuti la datorie in timpul celui de-al doilea razboi mondial.
Anemona apare in mitul Aphroditei plangand moartea lui Adonis , floarea rasarind , conform legendei , din lacrimile varsate de zeita frumusetii.Intr-o alta credinta populara , zanele se culca in petalele inchise ale anemonei , anuntandu-le sa se deschida odata cu sosirea diminetii.Totodata , in folclorul din Evul Mediu, anemonele constituiau o protectie impotriva raului.

Simplitatea si puritatea margaretei, ghiocelului si clopoteilor au inspirat pictorii si poetii in laude purtand totusi un avertisment.Desi un simbol al inocentei , margareta poate trage un semnal de alarma asupra unui curtezan infidel.Clopotelul , semnificand iubirea constanta si nemuritoare , este considerat o floare nenorocoasa atunci cand este cules.Asemeni ghiocelului , simbolizand speranta si revenirea la viata ulterioara iernii , dar considerat a aduce ghinionul atunci cand este introdus intr-o casa.

Florile au reprezentat la un moment dat o arma delicata a indragostitului , un mod subtil de comunicare intr-o perioada in care declararea fatisa a pasiunii iubirii nu era permisa.Un buchet putea contine un mesaj codat , epoca victoriana fiind vestita pentru punerea la punct al unui astfel de limbaj tainic al florilor.Garoafa , caprifoiul si primula aveau, fiecare dintre ele , o semnificatie aparte , atunci cand faceau parte dintr-un buchet.Garoafa alba era considerata un afrodisiac si un simbol al logodnei , dragostei, si fertilitatii, fiind o floare traditionala de nunta.Garoafa galbena semnifica respingerea unui curtezan , iar cea rosie , o inima ranita de iubire.
Caprifoiul insemna dragoste nemuritoare , parfumul sau provocand vise pline de pasiune.
Oferirea micutei primule era un simbol al iubirii dintai , aceasta floare fiind , de altfel , un insemn sacru al lui Freya, zeita norvegiana a dragostei.


-TATUAJELE FLORII DE LOTUS / NUFARULUI
Floarea favorita a zeilor , lotusul este un simbol central in miturile religioase ale creatiei de pe cuprinsul intregii lumi.Cu petalele sale radiante , floarea de lotus era considerata drept “vulva divina” din care s-au nascut zeii si zeitele unor vechi mitologii.Lotusul este un simbol sacru al frumusetii pamantene , o reflectie a divinitatii, puritatii si eternitatii.

Lotusul este la fel de popular in orient , precum este trandafirul in ocident.Trandafirul si floarea de lotus sunt cele mai semnificative motive florale utilizate in tatuajele din intreaga lume.

In India , “lotusul cu o mie de petale” (padma) era o reprezentare vizuala a gurii sau portii catre univers .Zeitatile primare din panteonul hindus sunt reprezentate adesea alaturi de un lotus.Vishnu , unul din cei 3 zei a triadei hinduse (trimurti) , este descris cu un lotus rasarind din buric , lotus din care s-a nascut Brahma.Krishna era supranumit “cel cu ochii precum lotusul” , o referinta la frumusetea sa divina.

Perfectiunea florii de lotus a inspirat cateva din cele mai inalte idealuri ale umanitatii.Imaginea florii de lotus plutind deasupra apei , cu petalele deschise catre soare este asemuita cu sufletul uman deschis catre lumina divinului.Aparitia lotusului din mal parea un adevarat miracol , cu atat mai mult cu cat petalele sale sunt curate si pure.

Sub forma bobocului , lotusul este vazut ca o inima comprimata , gata sa se deschida spre lume si sa atinga spatiul divin prin practica spirituala si devotiune. El se constitua intr-un simbol al celei mai inalte realizari umane , calatoria de la ignoranta la cunoastere.

In filozofia Tantra si Yoga , corpul uman avand 7 centri energetice (“chakre”) este incoronat in partea superioara a craniului de catre “lotusul cu o mie de petale” , simbol al atingerii stadiului iluminarii.

Atat in religia Hindu , cat si in cea Buddhista , lotusul este un simbol al eliberarii de toate legaturile materiale ..Scripturile hinduse descriu “lotusul din inima” ca fiind locul de odihna al lui Atman , sufletul.Din acest centru , asemeni petalelor lotusului deschizandu-se catre lumina soarelui , tasnesc razele luminii sufletului.

In mitologia egipteana , lotusul era un simbol solar.Deschiderea petalelor sale era asimilata razelor soarelui , sursa luminii si a vietii.Petalele care se inchid la apus pentru a se redeschide odata cu rasaritul intruchipau renasterea si reinnoirea.Lotusul albastru ( numit si crinul albastru de Nil) era floarea cea mai sacra a egiptenilor , un simbol al modestiei si puritatii.
Intrucat semintele lotusului pot ramane “adormite” timp de 200 de ani in asteptarea ploilor , lotusul era considerat de egipteni drept un simbol al reinvierii si vietii eterne.

Lotusul sub forma de boboc era un insemn al regatului egiptean superior.Coroanele din flori de lotus erau utilizate in ritualurile funerare ca simboluri ale renasterii.In temple si morminte , zeii si regii erau infatisati purtand in maini flori de lotus.

In multe religii estice , lotusul este incarcat de acelasi simbolism ca si trandafirul in crestinism.Asemeni “trandafirului din Sharon” ( care infloreste in desert si este un simbol al Hristos ) , lotusul rasarind din namol este un insemn al lui Buddha.

Buddhistii vad lotusul ca pe un “tron al lui Buddha”.Cele opt petale reprezinta calea inoptita a legii lui Buddha , adica dharma.Lotusul poate fi regasit in mandala buddhista , ca un simbol al embrionului lumii.Diferitele culori ale lotusului semnifica diversele aspecte ale evolutiei umane : albul reprezinta puritatea mentala ; rosul , compasiunea si inima ; albastrul , inteligenta si intelepciunea ; violetul , patrundera sau gandirea mistica.

In codul indian al culorilor , lotusul alb este recomandat pentru puritate , cel albastru pentru bunatate , iar cel rosu , pentru iluminare.

In China , lotusul a fost , de asemenea , un simbol religios si un izvor de inspiratie pentru poeti si pictori.Numai simpla contemplare a unui lotus era considerata a atrage spiritul unei persoane in adancul perfectiunii.Daca era suficient de inspirat , privitorul putea sa isi gaseasca potentialul spiritual interior.
Intrucat tulpina fibroasa a lotusului este greu de rupt , aceasta floare a devenit pentru chinezi o reprezentare a fidelitatii si armoniei maritale.
Totodata , lotusul era asociat cu frumusetea feminina.Floarea ivita din apa era asemuita cu “o femeie frumoasa care se ridica cu gratie din baia ei”.Lotusul mai era considerat si “omul delicat care isi mentine curatenia”.

Lotusul si nufarul sunt motive traditionale ale artei grafice japoneze , motiv pentru care au patruns cu succes in arta tatuajelor din aceasta tara.


Templul contemporan al lotusului din credinta Bahai , aflat in sudul orasului Delhi , este o alta dovada a popularitatii simbolului acestei flori.Templul este construit sub forma unei flori de lotus semi-deschise .


-TATUAJELE FLORII SOARELUIFloarea soarelui este o planta care isi manifesta in mod evident adoratia fata de soare.Genul din care face parte aceasta planta , “helianthus” , este o referire directa la zeul grecesc al soarelui , Helios.Insasi forma florii soarelui , cu marile petale radiale , este o reprezentare a soarelui.Caracteristica florii soarelui de a-si urma “orbeste” obiectul adoratiei poate fi o metafora a lipsei de prevedere si a infatuarii specifice unei pasiuni nebunesti.

In lumea artei, cele mai vestite si expresive flori ale soarelui sunt , desigur, cele ale pictorului olandez Vincent Van Gogh.

Floarea soarelui este orginara din America , primele dovezi ale cultivarii acesteia , gasite in Mexic, datand din anii 2600 ien.In imperiul incas , floarea soarelui era obiectul adorarii soarelui.Preotii incasi aveau vestmintele impodobite cu desene circulare aurii infatisand aceasta floare.
Diferite popoare indigene din America aveau obiceiul de a amplasa vase cu seminte de floarea soarelui in mormintele rudelor decedate.

La inceputul anilor 1500 , spaniolii au adus pentru intaia oara floarea soarelui in Europa.Planta a fost privita cu respect dar si cu teama de catre biserica catolica , care vedea in ea potentialul reinitierii unor culturi solare pagane.

Floarea soarelui este floarea reprezentativa statului american Kansas si una din emblemele Rusiei.De asemenea , ea este un simbol al Societatii Vegetariene si a ideologiei ecologice.
Floarea soarelui este daruita cu ocazia celei de-a treia aniversari a nuntii.

Explicatia stiintifica a dependentei florii soarelui fata de discul solar se numeste heliotropism , un proces descris pentru intaia oara de catre Leonardo da Vinci.Un segment flexibil pozitionat chiar dedesuptul florii se contracta sau se dilata ca raspuns fata de zona albastra a spectrului luminii solare.-TATUAJUL FLORILOR DE CIRESIn Japonia , florile de cires (sakura) sunt o metafora a vietii.O inflorire brusca , stralucitoare , urmata de inevitabila cadere.

Florile de cires sunt un simbol al frumusetii si sexualitatii feminine .In plus , ele sunt un insemn chinezesc al principiului feminin si un simbol al iubirii in limbajul florilor.

Un simbol comun in pictura japoneza traditionala pe lemn , florile de cires au devenit si un element esential in arta japoneza a tatuajelor.

Bushido , codul samurailor , are ca emblema florile de cires.Inflorirea ciresilor reprezinta in Japonia cea mai pura manifestare a frumusetii.Vestejirea ulterioara si risipirea florilor de catre vant era considerata ca o reprezentare a mortii perfecte a adevaratului razboinic , care a trait in permanenta cu constiinta precaritatii si naturii tranzitorii a existentei sale.Esenta Bushido , sau “ Calea razboinicului” , consta in credinta samuraiului autentic conform careia orice zi poate fi ziua lui cea din urma.Deviza samuraiului era :”Aceasta este o zi buna pentru murit”.

Tatuajele florilor de cires evoca tocmai aceasta credinta a fragilitatii vieti , dar si necesitatea de a ne bucura de fiecare zi de viata ca si cum ar putea fi ultima dinaintea mortii.-TATUAJE CU FLUTURIUnul din cele mai populare motive ale tatuajelor pentru femei , fluturele releveaza influenta feminina in arta tatuajelor.

Datorita vietii scurte a fluturilor , anticii ii vedeau ca pe niste simboluri ai efemerului.Frumusetea fizica si zborul din floare in floare in cautarea nectarului , a transformat fluturele intr-o reprezentare a celor mai instabile si mai superficiale trasaturi ale sufletului omenesc.

In mitologia greaca , Psyche era reprezentata ca avand aripi de fluture.Sufletul de zburator al fluturelui , transformarea lui din larva din cocon intr-o fiinta zburatoare , evolutia dintr-o faptura legata de pamant intr-una inaripata , constitue o metafora clasica.Pentru grecii antici, un nou suflet uman se nastea odata cu iesirea din cocon a unui nou fluture.
In diverse culturi, fluturele este un simbol al transformarii , regenerarii si zborului.In unele mitologii , sufletele celor morti erau transportate de pe pamant in ceruri de catre fluturi ; in altele , sufletele reveneau pe pamant sub forma unor fluturi.

Zeitele-fluturi au aparut in diverse traditii , precum cea din Creta minoana si cea din Mexicul toltec.Unele din aceste divinitati , personificari ale unor anumiti fluturi, erau vazute ca simbolizand frumusetea, dragostea , sau spiritul celor morti.Altele , erau protectoare ale femeilor moarte in chinurile facerii sau a luptatorilor cazuti in razboaie.
Una din zeitatile-fluture din Mexicul antic era zeita razboiului si a sacrificiilor umane.

Fluturele nu este intru totul un simbol specific femeilor.Imparatul roman Augustus l-a adoptat ca simbol personal , iar preotii razboinici din poporul Populucas din Mexic foloseau fluturele ca un motiv de impodobire a platoselor pentru piept.

In Japonia , fluturele , nerabdator sa zboare dupa poposirea lunga din cocon , este un simbol al tinerelor femei.El reprezinta frumusetea si gratia abia aparute , in urma unei transformari fericite.
Americanii nativi considera fluturele o calauza in calea schimbarii.
In China , fluturele este un simbol popular al fericirii maritale si al armoniei conjugale.

Inca inainte de perioada de aur a heraldicii japoneze , fluturele a fost un simbol popular al razboinicilor si samurailor japonezi.
Fluturele era reprezentat atat pe blazonul de clan , cat si pe cel de familie , fiind , in acelasi timp , o emblema a armurii samurailor.Fluturele era preferat datorita naturii sale duale , a delicatetii si simetriei elegante , dar si a evolutiei sale transcendente dintr-o larva intr-un zburator.

Incantator , magic si inzestrat cu darul transformarii , fluturele reprezinta misterele naturii si bogatia imaginatiei umane.-TATUAJELE FULGERULUIUn simbol extrem de potent , fulgerul evoca suprematia si impredictibilitatea naturii.

Pentru oamenii primitivi , fulgerele si tunetele simbolizau puterea si suprematia zeilor.

In antichitatea greaca , fulgerele erau aruncate de catre Zeus , parintele tuturor zeilor si principala divinitate de pe muntele Olimp.Fulgerul era un simbol al puterii si , datorita impredictibilitatii sale , o reprezentare a naturii capricioase a zeilor , dar si a lumii muritorilor.
Intrucat fulgerul era acompaniat de ploaie , el era vazut si ca un simbol al fertilitatii .In unele culturi , fulgerul , asemeni soarelui era de natura masculina , in timp ce pamantul avea o natura feminina.

Pentru romani , fulgerul era un simbol al zeului lor suprem , Jupiter.

In legendele norvegiene , zeul fulgerelor era Thor , iar fulgerele rau considerate a aparea atunci cand securea sa de razboi lovea craniul unui gigant al ghetii.

In Biblie , fulgerul insotind aparitia lui Dumnezeu in perioada exodului , simbolizeaza lumina adevarului.

In multe mitologii asiatice , dragonii de aer sau ai cerului sunt responsabili pentru aparitia fulgerelor , ele fiind provocate de solzii si aripile lor in timpul zborului lor prin ceruri.
Fulgerele sunt motive folosite in tatuajele japoneze pentru a reprezenta tocmai acest zbor al dragonului prin vazduh.

In timpurile contemporane , imaginea stlizata a unui fulger este folosita pentru a configura puterea sau pericolul electricitatii .

Doua fulgere stilizate erau utilizate ca simbol al trupelor germane SS , considerate a fi elita armatei germane in timpul celui de-al doilea razboi mondial.

Asemeni simbolului zvasticii, fulgerul dublu este folosit in tatuajele din occident in exprimarea statutului de “outsider” de catre membrii gruparilor de motociclisti (bikeri) sau bandelor din penitenciare .